Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Garpelin: Skogsbränder släcks bättre i Finland än i Sverige

Annons

För mycket granskog i Sverige?

Stora skogsbranden i Västmanland. Bättre brandsläckning i Finland?Foto: VLT:s arkiv

Vid 14-tiden den 1 juli upptäckte vi eldslågor och kraftig rök intill ett hus på Snäckö tvärs över fjärden. Värmen, torkan och hård nordanvind gjorde att branden spred sig.

Jag ringde 112. Branden hade nyss anmälts och hjälp var på väg.

Ett par minuter senare var sjöbevakningens fartyg på plats och därefter båtar med brandmän, slangar och övrig utrustning. Snart anslöt en helikopter för att vattenbomba.

Vid 17-tiden var branden släckt men eftersläckning återstod. Ett par hektar skog hade brunnit. Att åse hur branden bekämpades imponerade. Detta skedde inte i Sverige utan i den finska skärgården.

En brand mer liknande de svenska bränderna inträffade nyligen i Pyhäranta. Den begränsades till 100 hektar och var helt släckt inom en vecka.

När skogsbranden i Västmanland 2014 startade tog det 60 minuter efter larm innan första patrull var på plats. Det oprofessionella sätt på vilket situationen särskilt inledningsvis hanterades ledde till att alla var ense om att detta aldrig fick upprepas.

När skogsbranden i Västmanland 2014 startade tog det 60 minuter efter larm innan första patrull var på plats.

Även om man vid årets bränder börjat agera tidigare, påpekar regeringens utredare Aud Sjökvist (SVT 180720) att den nedrustning av räddningstjänsten som inleddes för femton år sen ännu inte stoppats. Att politikerna 2014 såväl som idag talar om nödvändigheten av att handla kan uppfattas som ett spel för galleriet i valtider (se ledaren i VLT 180725).

Stämmer det att finsk brandbekämpning fungerar mer effektivt än svensk? Frågan är inte så enkel som att konstatera att det finns färre utbildade aktiva brandmän i Sverige än i Finland, 14 700 jämfört med 23 400.

En orsak kan vara olika sätt att bedriva skogsbruk. Forskaren Juha Laitila (HBL 180725) för fram att svenska skogar ofta har stora ägare medan familjeägande är vanligare i Finland.

Svensk skog är oftast granskog medan tall och blandskog är vanligare i Finland. Gran brinner lättare än tall. De svenska skogarna gallras hälften så ofta och träden växer betydligt tätare. Samtidigt finns det färre öppna ytor och vägar som bryter av den täta skogen.

Svensk skog är oftast granskog medan tall och blandskog är vanligare i Finland. Gran brinner lättare än tall.

En annan orsak kan vara den beredskap som finns i samhället. I Finland finns frivilliga brandkårer som spelar en sammanhållande roll och samtidigt stärker den lokala krismedvetenheten.

Barn, unga och vuxna deltar i aktiviteter som ordnas av de lokala frivilliga brandkårerna runt om i landet. Vid branden på Snäckö deltog brandmän från fyra frivilliga brandkårer i Åbolands skärgård. I en väl samordnad aktion tillsammans med övrig brandorganisation uppvisade de god beredskap för att klara krissituationen.

Människor har i tusentals år tillsammans tagit ansvar för brandbevakning och brandbekämpning. I dagens Sverige förhandlar vi dock ofta bort det som kan ses som våra gemensamma angelägenheter.

Anders Garpelin

professor i pedagogik MDH

Anmäl text- och faktafel

Mer läsning

Annons