Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl Beijbom: Skarpare ideologiska skillnader, tack!

Annons

Undvik mittenfundamentalism

Labourledaren Jeremy Corbyn vågar vara vänster.Foto: AP/TT

Sverige är sannerligen mellanmjölkens lagomland, där man helst inte skall sticka ut, inte skilja sig från mängden.

Så har det blivit även inom politiken, där de traditionella partierna vill ligga så nära varandra som möjligt. Vi hör olika partier framföra samma budskap: fler poliser och mindre gängkriminalitet, stram migrationspolitik och bättre integration, fler sjuksköterskor och kortare vårdköer, fler behöriga lärare och bättre skolresultat.

Men de ideologiska skillnaderna? Vi behöver få fram tydligare skillnader i svensk politik. Hur lyder Socialdemokraternas berättelse om ökad jämlikhet? Liberalernas frihetsmanifest? Moderaternas berättelse om kontinuitet och förnyelse?

Vi behöver få fram tydligare skillnader i svensk politik.

Stefan Löfven har offentligen sagt att han inte vet vad som är höger och vad som är vänster. Däremot har han tydligt deklarerat att Socialdemokraterna är ett mittenparti.

Ett uttryck för detta är hans längtan bort från beroendet av Miljöpartiet, som i regeringsställning visat att man prioriterar makten före idealen, och Vänsterpartiet, med sina rötter i kommunismen och stalinismen. Ett parti som Socialdemokraterna historiskt sett alltid velat hålla en armlängds avstånd till, men i dag välkomnar som en partner i regeringsunderlaget.

Stefan Löfvens våta dröm är att få vara statsminister i en regering tillsammans med Centern och Liberalerna, detta trots att Annie Lööfs motvilja mot Stefan Löfven och Socialdemokratin är väl och ofta dokumenterad - och fastän Jan Björklund vet att om Liberalerna skulle uppträda som stödparti till Socialdemokraterna skulle 4-procentspärren, på fel sida, oundvikligen passeras vid valet därpå.

Stefan Löfvens våta dröm är att få vara statsminister i en regering tillsammans med Centern och Liberalerna

Socialdemokraterna i Europa går kräftgång i land efter land, ofta för att de velat framstå som ett parti i mitten. Men där finns sedan tidigare flera partier att välja mellan, i land efter land. Det enda socialdemokratiska parti i Europa som det går bra för är Labour i England - som vågar vara vänster.

Det enda socialdemokratiska parti i Europa som det går bra för är Labour i England - som vågar vara vänster.

Socialdemokratin borde gå till val på att vilja återinföra arvsskatten, förmögenhetsskatten, gåvoskatten och fastighetsskatten. Om jobbskatteavdragen varit så förhatliga för Socialdemokraterna så borde de föreslå att ta bort de skattevinster som arbetare och tjänstemän fått! Socialdemokraterna måste våga vara vänster.

Moderaterna under Ulf Kristersson har blivit tydligare i sin högerprofil. Det tycker jag är bra.

Tankesmedjan Fores frågade häromåret svenska folket om vi som medborgare betraktar oss själva som socialister, liberaler eller konservativa. Resultatet redovisades vid ett seminarium i Almedalen. 60 procent av de tillfrågade betraktade sig som liberaler!

Att Folkpartiet....förlåt, Liberalerna....ligger och skvalpar alltför nära 4-procentsgränsen är helt obegripligt, i detta perspektiv. Antingen uppfattas partiet inte som liberalt i väljarnas ögon. Eller också misslyckas Liberalerna med att föra ut sin liberala profil. Sannolikt brister det i båda dessa avseenden.

Om Socialdemokraterna vågar vara vänster, om Liberalerna skärper sin liberala profil, om Moderaterna håller fast vid att våga vara höger - då skulle de ideologiska skillnaderna i svensk politik bli tydligare. Då skulle demokratin livas upp och intresset för politik skulle växa bland alla som överväger att ”välja soffan” på valdagen.

Olikhet, mångfald, tydliga ideologiska skillnader är och förblir demokratins grundpelare. Inte likhet, inte likriktning och inte kollektiv mittenfundamentalism.

Olikhet, mångfald, tydliga ideologiska skillnader är och förblir demokratins grundpelare

Karl Beijbom

bokförläggare och journalist

fristående krönikör

Anmäl text- och faktafel

Mer läsning

Annons