Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Högerpopulister i världen: Förenas?

Annons

Israel förblir demokrati

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tar emot Ungerns kontroversielle premiärminister Viktor OrbanFoto: AP/TT

Nyligen antog Israels parlament med knapp majoritet en kontroversiell "nationalstatslag". Motståndare har kallat den rasistisk, medan anhängarna efter att den hade trätt i kraft menade att den i praktiken inte innebar några förändringar i det dagliga livet. Den mest kontroversiella delen, som skulle ha gjort det möjligt att utestänga araber från bostadsområden, togs bort.

Nu handlar kritiken om att lagen slår fast att landet är en judisk stat och att arabiska förlorar sin status som officiellt språk. Likaså att judiska bosättningar blir en nationell angelägenhet.

Anhängarna pekar på att många andra länder har ett officiellt språk och nationell identitet. Arabiskans officiella ställning är ett arv från det brittiska mandatet, och språket kommer att kunna användas i lika många sammanhang som tidigare.

Kritikerna varnar för att det finns utrymme för framtida tolkningar och krav på speciella rättigheter från majoritetens sida. Här finns skäl att vara vaksam, men inget ändras nu.

Kritikerna varnar för att det finns utrymme för framtida tolkningar och krav på speciella rättigheter från majoritetens sida.

Utifrån kan det tyckas att Israel i praktiken har varit en judisk stat sedan bildandet. Det är själva poängen med Israel, och lagen om återvändande har givit judar rätt att flytta dit och bli israeliska medborgare. Samtidigt som andra har varit fullständiga medborgare i den israeliska demokratin.

Därför kan den nya lagen synas onödig och provocerande. Samtidigt som kritiken efter att det ursprungliga förslaget modifierats, kraftigt skjuter över målet.

Att lagen genomförs nu kan ses som ett tecken på de nationalistiska och högerpopulistiska vindarna. Israels premiärminister Netanyahu har lierat sig med regeringarna i Ungern och Polen, trots att de har fått kritik för sin historiesyn om andra världskriget. Vi kan här ana och oroas över en allians mellan USA under Trump, Israel under Netanyahu och högerpopulister i Europa.

Vi kan här ana och oroas över en allians mellan USA under Trump, Israel under Netanyahu och högerpopulister i Europa.

Så är det i demokratier. Väljarna kan rösta fram regeringar som fattar beslut vi andra ogillar.

Men så länge valda regeringar inte avskaffar eller urholkar demokratin får deras rätt att föra sin egen politik respekteras. I Israel, liksom på andra ställen.

Men så länge valda regeringar inte avskaffar eller urholkar demokratin får deras rätt att föra sin egen politik respekteras.

Anmäl text- och faktafel

Mer läsning

Annons