Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjölund: "Kompetensutvisningar" – en nitiskhet som för tankarna till andra samhällssystem

"Jag förstår inte. Jag jobbar, betalar skatt och följer lagen."

Annons
Skärmdumpen hämtad från tidningen Entreprenör. Ingenjören Ali Omumi och hans familj ska utvisas, på grund av en försäkringsmiss av en annan arbetsgivare, gjord för tre år sedan.

Reaktionen från ABB-ingenjören Ali Omumi är förståelig. Det finns heller ingen annan i Sverige som förstår varför Migrationsverket envisas med att slänga ut människor som etablerat sig i landet; som skaffat sig ett liv, bildat familj, arbetar, barnen går i skolan, är laglydiga – rena mönstermedborgarna jämfört med många infödda. Och dessutom innehar en kompetens som är väl så eftertraktad på svensk arbetsmarknad.

Bara att vi har ett begrepp – kompetensutvisningar - för denna systematiska ödeläggelse av människors framtid, säger allt.

Hur kan vi ha ett regelverk som uppmuntrar tjänstemän att nitiskt söka efter byråkratiska regelbrott flera år tillbaka i tiden? Det för onekligen tankarna till andra samhällssystem än vårt: Känn dig aldrig säker, liksom...

Ingenjören Ali Omumi, som har varit bosatt i Sverige sedan 2015, ansökte om förnyat arbetstillstånd efter att ha fått nytt jobb på företaget Vestas. När Migrationsverket behandlade hans ansökan hittade de ett administrativt fel som gjorts av hans förrförra arbetsgivare. Det ledde till att hans ansökan avslogs i slutet av 2017. Överklagan gav kalla handen.

Fallet har gång på gång cirkulerat i media i form av debattinlägg från jurister, politiker och ledningen på hans tidigare arbetsplats ABB skriver tidningen Entreprenör.

I riksdagen är partierna tämligen eniga om att det här ett oskick. I december förra året utropade Svenska Dagbladet att det skulle bli ett stopp på utvisningarna av arbetskraftsinvandrare. Två domar i Migrationsdomstolen ansågs prejudicerande: En pizzabagare i Jokkmokk fick förlängt uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige, den andra domen handlade om en arbetskraftsinvandrare som beviljades permanent uppehållstillstånd trots en försäkringsmiss.

Migrationsöverdomstolen slog  fast att Migrationsverket ska göra en helhetsbedömning av hur anställningsvillkoren har sett ut under hela tillståndsperioden, inte längre leta efter eventuella fel varje enskild månad under anställningen.

Flera ropade hej för tidigt. Migrationsverket svarade med brasklappen: Det är för tidigt att säga vad domarna får för praktiska konsekvenser.

Politikerna i riksdagen måste få ett stopp på de så kallade kompetensutvisningarna. Nu!

Tydligen inga alls, för sådana som Ali Omumi och hans familj.

Marina Dronova och Rustam Gaffarov tjänade för lite, för sex år sedan. Arkivbild: Felicia Andersson

Ledarsidan har tidigare uppmärksammat liknande fall. Till exempel familjen Gaffarov i Ljusne, som nåddes av ett utvisningsbeslut när en tjänsteman hittat att familjeförsörjaren tjänat för lite på skogsröjning under en tremånaders period. Det fanns en mycket naturlig förklaring: För mycket snö omöjliggjorde några som helst skogsröjningsarbeten under den här perioden. Ett faktum som inte blidkade byråkraterna trots att Rustam Gaffarov hade fast tjänst hos det allmännyttiga bostadsföretaget i Söderhamn.

Läs ledaren: Nu glömde ni människan igen, Migrationsverket!

Arbetsgivare, arbetsmarknadspolitiker, näringslivsorganisationer och Arbetsförmedling poängterar oupphörligen kompetensbristen inom flera branscher i Sverige, framför allt utanför storstadsområdena. Politikerna i riksdagen måste få ett stopp på de så kallade kompetensutvisningarna. Nu! Annars uppfattas det lätt som att debatten förs med kluvna tungor och att myndigheten kör sitt eget race.

Men framför ska inte myndighetssverige ägna sig åt att slå enskilda individers liv i spillror.

Mer läsning

Annons