Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Hörngren: Almedalen är inte bara glam och rosévin

KAK-kommuner är bra på samverkan

Schablonbilden av Almedalen är att det är en vecka av rosépimplande som kulminerar under ett DJ-battle där politiker och journalister tävlar om att få PR-folk och lobbyister att dansa efter deras låtval. Bilden är inte helt fel men det finns också ett annat Almedalen.

Ett Almedalen av lärande och erfarenhetsutbyte. Ett Almedalen där ett seminarium om kommunal samverkan mellan Köping, Arboga och Kungsör lockar över hundra personer.

Där fanns inte en droppe rosé. Det som drog in folk under tältduken var en namnkunnig panel och, framför allt, det faktum att dessa västmanländska kommuner just nu ligger i den kommunala framkanten.

Samverkan ses som lösningen på många av kommunernas problem, som på seminarier oftast kallas utmaningar. KAK-kommunerna har där kommit längre än de flesta. Hemma i kommunhusen har man en lista på ett 60-tal samverkansförslag att ta itu med efter sommaren. Dessutom hoppas man på att bli ett av den nytillsatta Kommunutredningens försöksområden för att utveckla samverkan ytterligare.

Alla kommuner, oavsett storlek, är pressade idag. Framför allt pressas de av den demografiska utvecklingen, det vill säga att de servicekrävande barnen och gamlingarna blir fler och de skattebetalande i arbetsför ålder relativt sett färre. Till det kommer de utmaningar/problem som följer av urbanisering, av bristande integration och av klimatförändringarna.

Inget av detta är nytt. Kommunföreträdare har i många år varnat för detta. Hittills har det alltid löst sig. Konjunkturen har blivit bättre, statsbidragen högre och så har det fortsatt ungefär som förr. Även om oron förstärkts hos de som har insikter i kommunal ekonomi.

Men nu tycks det som om insikten har fått fäste också utanför denna krets. Något måste göras. Civilminister Ardalan Shekarabi har med stort politiskt mod gett sig i kast med att förändra förutsättningarna för kommunerna. Utredningar och lagförslag är på gång och välkomnas av kommunerna, som insett att om likvärdigheten urholkas minskar förtroendet för det kommunala självstyret.

Ardalan Shekarabi förväntar sig däremot motstånd i riksdagen. Vid KAK-seminariet kritiserade han rikspolitikerna för att vara okunniga om välfärdens utmaningar och för att göra utspel som om resurserna vore obegränsade.

Däremot sa han där inget om kommunsammanslagningar. Just nu tycks det vara en icke-fråga både i kanslihuset och i kommunhusen i västra Mälardalen. Organisationen är ointressant, Innehållet är det viktiga, sa Köpings kommunalråd Elizabeth Salomonsson (S).

De tre klarar nog sitt uppdrag ett tag till genom att samverka allt mer på allt fler områden. Skulle förutsättningarna ändras har de en bra grund att stå på. Det blir värre för de som inget gör, men kanske lärde de sig något i Almedalen 2017.