Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina, 19, skippar bostadskön – bygger eget minihus på hjul

Lina Spåls ska till hösten börja plugga men till skillnad från många av hennes blivande studiekamrater behöver hon inte leta bostad. Hon tar helt enkelt med sig den.

Bostadspuls Plus-läsning:

Mikael och Pernilla byggde en karibisk bar i trädgården

Kent Blomkvist om sin puderrosa husvagn från 1970: "Man är väl lite knäpp"

Klicktoppen: "Madicken-villa" lockade till flest klick

Lina Spåls från Borlänge har under sommaren byggt på sin Tiny House vid hennes mors sommarstuga utanför Falun. Tiny House är, precis som det låter, ett litet hus som kan transporteras. Det är som en husvagn. Med skillnaden att det är bokstavligen ett hus - på en vagn.

Om två veckor ska hon börja en tvåårig utbildning i produktutveckling med möbeldesign vid Jönköping universitets filial i Nässjö.

– Det är en del saker invändigt som är kvar att göra. Jag ska göra den bobar nu och så får jag bygga klart den därnere, säger Lina Spåls.

Huset har hon i stort sett byggt själv. Hon har haft hjälp av sin pojkvän och bror med bland annat att sätta in isolering. Målning har hon fått lite hjälp av sina föräldrar med.

Lina Spåls far och hennes morfar har jobbat inom bygg så det går i familjen. Lina Spåls har gått hantverksprogrammet med inriktning finsnickeri i Leksand. Det var under utbildningen i vintras hon fick idén.

– Jag såg på instagram bilder på olika Tiny House i USA. Det kändes som en kul idé, säger Lina Spåls.

Därefter började hon också inse fördelarna med ett eget hus. Målet är att inte behöva ta några studielån så de kostnader hon får är el och eventuell avgift vid en camping.

– Jag behöver inte lika mycket uppvärmning eftersom det är isolerat, säger hon.

Dessutom har hon fått sponsorer till projektet. AB Karl Hedins står för allt material och Separett står för toaletten.

Lina har ritat huset själv och har därför kunnat anpassa det som hon vill ha det.

– Det tog ett tag att rita. Jag läste många bloggar för att se hur andra har gjort. Sedan har det bara varit att sätta ihop allting efter ritningarna, säger Lina Spåls.

Huset är cirka 15 kvadratmeter plus ett sovloft. Invändigt är det 3,3 meter från golv till tak.

Läs även: Christoffer byggde sitt eget rullande minihus – bor på två kvadrat: "Påminner lite om att campa"

Begränsningar i dimensioner och vikt sätts av att huset ska kunna köras på vägar. Därför får det inte vara för högt, annars får det inte plats under broar. Det får inte helle vara för brett.

– Det är 2,9 meter brett. Det kan vara lite bredare men då måste det märkas, säger hon.

Det hon behöver hjälp med nu är att hitta någon med traktor eller lastbil som kan köra huset från Falun till Nässjö. Ekipaget får bara färdas i 30 kilometer i timmen så det blir en lång resa.

Läs även: Krönika: "Är det en sån där ”ljust och fräscht”-människa som dömer mig och mina prylar?"

Vad som sker efter studierna har hon inte bestämt.

– Jag skulle vilja utveckla möbler. Men jag funderade också på om jag ska starta företag och bygga Tiny Houses. Vi får se, säger Lina Spåls.

I vilket fall kommer boende inte vara ett problem.

Läs även: Ikea-kassen får nya färger