Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linnéa Seidel har bloggat sedan 2007– nu har hon vunnit Stora Matbloggspriset

"Det känns stort att bli nominerad, men att dessutom vinna är fantastiskt", säger 29-åringen som tror att variationen på bloggen Linnéas skafferi är hennes styrka.

– Jaa, det känns jätteroligt, lite nervöst men himla kul att få så fina ord när jag stod på scenen. Och så var det roligt att träffa de andra nominerade, säger en glad Linnéa Seidel som alldeles nyss tagit emot Stora Matbloggspriset 2016 på mässan Stockholm Food & Wine inför en stor publik.

Det är Nordens äldsta bloggpris och delades ut för första gången 2005.

Se också: Matbloggspriset

Vi backar bandet några dagar, till en förmiddag tidigare i veckan. Trots arla stund doftar det redan mat hemma i Linnéas kök. I ugnen står en form med revbensspjäll, av vildsvin visar det sig.

– På tisdagar jobbar jag hemifrån, det här är ett frilansuppdrag till dryckessidan Folk o folk. Jag tipsar om Fredagsmys varje vecka, säger hon och kikar in på köttet som glittrar saftigt.

Redan för några veckor sedan fick hon reda på att hon vunnit Stora Matbloggspriset.

– Det känns jätteroligt! En bekräftelse att man är på rätt spår. Det finns så många inriktningar inom mat, den ene äter inte gluten, andra vill bara ha vegetariskt. Det är svårt att tillfredsställa alla. Förr räckte det med att baka cupcakes och lägga upp en pulled pork så var folk nöjda. Nu krävs det mer. Sedan gäller det att inte trampa folk på tårna också.

Läs mer: Kika in i Linnéas skafferi, årets matbloggspristagare

Hon skrattar till.

– Enligt mina undersökningar vill läsarna helst tipsas om nyttig vardagsmat, men det är bakningen som går bäst. Då stiger läsningen, säger hon glatt och skjuter handen upp mot taket.

Styrkan med bloggen, dit ungefär 4000 besökare hittar varje dag, tror Linnéa själv är variationen.

– Vardagsmat, men även det där med guldkant man dreglar efter. Att jag också bloggat så länge tror jag kan vara en anledning till priset.

Det stämmer. Motiveringen enligt matbloggsprisets jury lyder "Vi är mycket glada att få utse en riktig veteran till årets Stora Matbloggspristagare. Här har vi en sann eldsjäl som låtit oss titta in i hennes skafferi under hela det senaste decenniet. Med hög kvalitet på både text och bild har hon på ett personligt sätt inspirerarat sina följare. Hon har frikostigt delat med sig av sina spännande recept som spänner brett mellan, vad hon säger själv, mormors kolakakor till något gott att slänga på grillen. Stort grattis Linnéa och vi hoppas att du har skafferidörren på glänt i tio år till!"

Linnéa var också nominerad i kategorin Folkets val. Närmare 1800 förslag kom in och 107 bloggar valdes ut. Av dem gick tio vidare till omröstningen som avslutades den 19 oktober, men där vann den vegetariska bloggen Jävligt gott. I Expressen blev hon tidigare i år utvald till en av Sveriges tolv bästa matbloggare.

– Att bli framröstad av folket är ju en speciell känsla. Att bedömas av en jury blir en helt annan grej, säger Linnéa och förklarar:

– De har ju läst mina recept, texter, tittat på bilderna och valt mig bland så många andra duktiga bloggare, säger hon med stolthet i rösten.

Mer om Linnéa Seidel

Bor: I Jugansbo sedan sju år. "

Här växte jag upp men flyttade till Sala som 16-åring."

Familj: Sambon Sebastian Niemi Carlsson, sönerna Axel, 5, och Isac, 2. Labradoren Charlston.

Äter helst: Gärna vegetariskt eller fisk. Bakar helst: "Jag älskar sådant som går att baka i långpanna! Så himla smidigt. Det finns ett recept på bloggen med biskvier bakade i just långpanna. Otroligt goda! Testa dom."

Jobbar med: Bloggen, frilansande matskribent, matstylist och matfotograf, pappersarbete i sambons firma Dekalbolaget.

Gör gärna på fritiden: Tränar på gym. "Det är skönt att låta hjärnan byta fokus en stund."