Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsviktig kunskap att kunna livräddning

Att ge första hjälpen till barn kräver andra insatser än på en vuxen. Även om experten upplever att fler vill lära sig hjärt- och lungräddning för barn så vet många inte hur de ska göra.sala. En liten person ligger till synes livlös på marken. En man böjer sig över den lilla kroppen för att ge livräddning. Det är en otäck scen.

Som tur är det bara en demonstration i att ge första hjälpen till barn.

Livräddaren i den här demonstrationen är Tommy Jansson, gruppledare för Röda korsets första hjälpen-grupp i Sala. Han förklarar hur första hjälpen på barn går till:

– Utandningen när man uttalar Nalle Puh räcker som inblås för att hjärtat på ett litet spädbarn kan komma i gång igen. De har väldigt små lungor, därför ska man blåsa väldigt försiktigt. För barn mellan ett och åtta år kan inblåset vara något kraftigare.

Det allra viktigaste är med andra ord att barnet får in syre först menar Tommy Jansson. Vid en drunkningsolycka till exempel är inblås avgörande för att luftvägarna ska bli fria från eventuellt vatten i lungorna.

– Därför börjar man alltid med fem inblås, men bara så att bröstkorgen häver sig

Livräddning kan också handla om trauman, exempelvis vid bilolyckor, som gör att barnets hjärta slår oregelbundet eller inte alls.

– Oftast, om du har tur, kan man få i gång hjärtat bara genom att blåsa de första fem gångerna, berättar han.

Även vid efterföljande hjärtkompression, eller hjärtmassage, ska man tänka på att ta det försiktigt.

– Till ett barn räcker det att man ger hjärtmassage med endast en hand. Till ett spädbarn räcker det med två fingrar mot bröstbenet.

Enligt Tommy Jansson har intresset för hjärt-lungräddning för barn ökat. Men fortfarande är det många som inte vet hur de ska göra i praktiken.

– De vet vad man ska göra men kommer inte ihåg hur, säger Tommy Jansson.

Det här resulterar i att många inte vågar ge livräddning av rädsla för att göra fel.

– Det är synd. Det är bättre att försöka och göra lite fel, om det någonstans blir korrekt, säger kollegan Peter Lundgren, som menar att fler föräldrar borde kunna livräddning för barn.

I Sala, som har flera stora badsjöar, där barnen springer iväg själva, kan kunskapen om livräddning vara skillnaden mellan liv och död.

– Föräldrar borde få mer information om det i samband med barnkontroller till exempel, föreslår han.

I de allra flesta fall handlar dock Röda korsets första hjälpen om omplåstring av sår.

– För vuxna är det skavsår i första hand. För barn kan det vara skärsår, stickor eller skrubbsår.

Men det som är det allra viktigaste när liv är i fara är att man inte är passiv.

– Det finns bara ett fel man kan göra, och det är att inte göra någonting alls, säger Tommy Jansson.