Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyfter med hjälp av flygplanstrappor

Flygplanstrappor av större modell ger Grällsta Plåt Smide ett lyft. Den första levereras till Bromma flygplats om några veckor.

Många förväntansfulla resenärer kommer att entra flygplan via den här trappan i framtiden. Det finns redan en order på sex trappor och dessutom ett ramavtal på 20 till, något som företagets ägare hoppas ska växa ännu mer.

– Det är det här vi vill satsa på i framtiden, säger 35-årige Fredrik Sjölund som nu tar över allt mer av driften av företaget från pappa Elve.

Företaget har faktiskt tillverkat flygplanstrappor ända sedan 2010, men då en betydligt mindre modell. För några år sedan kom hälften av ordervärdet från Metso Minerals i Sala. Men den delen har minskat allt mer och är nu nere i 20 procent.

– Vi har tappat en hel del legojobb, men tar igen det genom tillverkningen av flygplanstrapporna.

En flygplanstrappa väger cirka tre ton och kostar 1,2 miljoner kronor i inköp. Den tar cirka 2,5 månad att tillverka. Med hjälp av hydrauliken klarar den höjder från 1,5 till 3,7 meter. Trappan räcker därmed till för en Airbus 321.

– Vi gör allt själva här utom elektronik och hydraulik som Salaföretaget Innoware Devenlopment hjälper oss med, berättar Fredrik Sjölund.

Swedavia är uppdragsgivare då det gäller den större modellen av flygplanstrappor. De äger tio flygplatser i Sverige, bland annat Bromma, Landvetter i Göteborg och Malmö flygplats.

Den första trappan glänser gul ute på verkstaden, som ligger i slutet av en mindre väg i skogskanten väster om riksväg 56 i Grällsta.

14 anställda är den största arbetsstyrkan sedan Elve Sjölund startade företaget 1975. Efter semestern har två nya medarbetare anställts.

– Och vi behöver nog två till under nästa år. Vi planerar också för att bygga ut med kring 800 kvadratmeter under nästa år. Vi har snart inte plats för att montera allt som ska göras, säger Fredrik Sjölund.

I dag finns det tre verkstäder i anläggningen. De är välutrustade med bland annat fyra cnc-svarvar och lika många fräsar.

Företaget har en säljare och en egen konstruktör. Företaget tillverkar också lyftarna och skåpen till flygplanens catering. Det finns tre offerter ute på sådana i dag.

Grällsta Plåt Smide är alltså ett familjeföretag. Fredrik Sjölund började här 1999.

– Men egentligen har jag alltid varit här med pappa, säger han och ler.

Han berättar att det varit nyttigt att gå i pappa Elves skola.

Han ser optimistiskt på framtiden tack vare företagets nya nisch.

– Vi har fortfarande plats för att ta in mer legojobb, men då det gäller flygplanstrapporna har vi redan jobb hela nästa år, förklarar han nöjt.