Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: 2019 är redan ett förlorat år för Region Västmanland

Under förra veckan röstade riksdagen igenom Moderaterna och Kristdemokraterna budgetförslag. I M och KD-budgeten fanns ökade anslag avsatta för ökade statsbidrag till kommuner och landsting som inte fanns med i Socialdemokraternas budgetförslag. Den antagna budgeten innebär att Region Västmanland får 45 miljoner kronor extra i ökade statsbidrag 2019.

Det är bra för Västmanland. Regionen har problem med stora underskott inom framför allt Västmanlands sjukhus där prognosen pekar på ett underskott på 300 miljoner kronor.

Tack vare att Moderaterna och Kristdemokraternas statsbudget gick igenom får sjukvården bättre förutsättningar att klara sin ekonomi. De ökade anslagen ger bättre förutsättningar för regionen att göra nödvändiga satsningar som till exempel att korta vårdköerna.

Samma dag som riksdagen beslutade om statsbudgeten fastställde Region Västmanland den reviderade budgeten för 2019. Vi kan med anledning av besluten konstatera att priset är högt att i minoritet styra tillsammans med Socialdemokraterna. Det är ett konstaterande som C och L borde göra efter onsdagens regionfullmäktige.

De båda partierna har nu i allt väsentligt ställt sig bakom den röda budget som de var med och röstade emot för 5–6 månader sedan. De röstade även emot förslag som de själva i Alliansen varit med om att lägga fram, till exempel satsningar för att få bort vårdköerna, bolagisering av den offentligt drivna primärvården och stopp för investering i solcellspark.

Att det nya styret för regionen fortsätter driva den politik som ledde till att de rödgröna (S, V, MP) förlorade stort i valet är ett problem. Regionens problem med över tretusen personer som väntar på vård och behandling, exempelvis väntar 500 patienter bara på hudkliniken.

Regionen är dessutom beroende av hyrpersonal som nu kostar omkring 200 miljoner kronor årligen och har växande underskott i driften av Västmanlands sjukhus, för närvarande cirka 300 miljoner kronor.

Detta förtjänar att tas på allvar, tyvärr gör inte den nya regionledningen det.

Det gick till och med så långt att ledande företrädare för den nya ledningen klart och tydligt deklarerade att skarpa förslag kommer först i nästa budget och gäller då från 2020.

Uppenbarligen är 2019 ett förlorat är för regionen, patienterna och personalen. Med det synsättet förlorar västmanlänningarna värdefull tid och därmed möjligheter att nå de mål som och förbättringar som så väl behövs.

Tomas Högström (M)

Mikael Andersson Elfgren (M)

Jenny Landernäs (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel