Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M satsar visst på pensionärer

Annons

Vi från Salamoderaterna ställer oss frågande till den beskrivning av skillnader i politik som skribenten Salabo redogör för i sin insändare den 9/5. Den höjning av pensionen som S presenterat är budgeterad till en kostnad av fyra miljarder. Det är inte säkert att denna summa räcker för att infria det löfte på 600 kr/månad som man lovat, vilket är värt att notera.

Man ska också komma ihåg att löftet om att börja minska skatteklyftan mellan förvärvsarbetande och pensionärer från och med 2020 är också villkorad av att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet då. Idag är läget så att Sverige ligger på 6,5 procent medan den lägsta har Tjeckien med knappt 3 procent. Vi ser det därför att det finns risk att detta löfte aldrig kan infrias.

I vår budget har vi i Moderaterna avsatt 4,4 miljarder (finansierade) kronor för att det förhöjda grundavdraget ska gälla även pensionärer. Detta är i praktiken ett avdrag som ger mer pengar i pension varje månad. Summan gäller för 2018, för 2019 är den avsatta summan 8,6 och 2020 beräknas satsningen kosta 12,9 miljarder. Under loppet av tre år satsas alltså nästan 26 miljarder kronor direkt på pensionärerna, det är en tydlig markering av hur viktig vi tycker denna fråga är.

Den budget som vi presenterat är en budget för de som jobbar, har jobbat och vill jobba. Vi föreslår därför också ett förstärkt jobbskatteavdrag från 64 års ålder för att stärka drivkrafterna att stanna kvar på arbetsmarknaden. Det innebär att en person som tjänar 20 000 kronor per månad betalar 1000 kronor mindre i skatt varje månad.

Från vårt perspektiv ser vi stora skillnader mellan de olika partiernas förda löften och budskap. Moderaterna är din röst för kortare köer i vården, fler poliser, långsiktig migrationspolitik och viktigast av allt en politik som gör att pensionärerna inte bara får högre pension utan också bättre villkor om de väljer att fortsätta jobba.

Vi ska inte recensera andra partiers förda politik, men vi håller med Salabo till viss del. Det är helt klart skillnad på Moderaternas och Socialdemokraternas politik och budget. Vi är också helt säkra på vilken av dem som är pannkaka och vilken som inte är det.

Salamoderaterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons