Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matilda Molander: Här är våra röster i Bryssel – del 1

Valvakorna är över, konfettin bortsopad och bubbelflaskorna kastade i glasåtervinningen. De 4 187 848 svenskar som tog sig till vallokalerna har resulterat i tjugo nya EU-parlamentariker. Men vilka är de? Ledarredaktionen presenterar i två delar dem som ska föra vår talan i Bryssel. Först ut är Socialdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet.

Socialdemokraterna

Jytte Guteland (S)

Jytte Guteland är före detta ordförande för SSU och den enda av Socialdemokraternas parlamentariker som inte är nyvald. Hon har varit Sveriges enda representant i miljöutskottet och vill se bindande EU-mål för halverade utsläpp.

Johan Danielsson (S)

Johan Danielsson har arbetat i EU med arbetsmarknadsfrågor för LO i åratal och när han nu tar plats i parlamentet är det för att se till att alla som jobbar i Sverige måste följa svenska kollektivavtal.

Heléne Fritzon (S)

Som okänd kommunpolitiker och lågstadielärare från Kristianstad blev Heléne Fritzon utnämnd till migrationsminister av Stefan Löfven. Från Rosenbad går färden vidare till Bryssel efter att hon fått toppa S-listan. I parlamentet vill hon arbeta för att få färre högerextremister och fler ”schyssta jobb”.

Evin Incir (S)

Göteborgskan Evin Incir har arbetat med internationella frågor inom socialdemokratin i många år och vill att EU ska få bestämma mer över sociala frågor som jämställdhet och arbetsmarknad.

Erik Bergkvist (S)

Erik Bergkvist från Umeå är doktor i nationalekonomi och regionpolitiker i Västerbotten sedan över ett decennium. Han vill minska klyftorna mellan fattiga och rika regioner i EU genom utjämning, införa euron och har inget emot om EU skulle börja ta ut skatt.

Moderaterna

Arba Kokalari (M)

Arba Kokalari har arbetat med internationella frågor sedan hon gick med i MUF på gymnasiet. Hon har hunnit avverka en lång rad politiska uppdrag och vill arbeta med allt från bottentrålning till samarbete mot terrorism i Bryssel.

Tomas Tobé (M)

Tomas Tobé har haft i stort sett alla poster man kan ha i Moderaterna, och kan nu lägga även EU-parlamentariker till sin digra interna meritlista. Företagarvänlig till och med för att vara moderat, men har i parlamentet lovat att fokusera på att minska brottsligheten, invandringen och utsläppen.

Jessica Polfjärd (M)

Jessica Polfjärd är Västmanlands egen EU-parlamentariker och har även hon haft flera tunga poster i partiet, bland annat som gruppledare i riksdagen. I Bryssel vill hon passa på att testa något helt nytt och arbeta med klimat och miljö.

Jörgen Warborn (M)

Riksdagsmannen Jörgen Warborn startade sitt första företag som 17-åring, har suttit i Företagarnas styrelse och vill till Bryssel för att göra det bättre för Europas entreprenörer. Frihandel och rättvis konkurrens la grunden för unionen och på den vill Warborn fortsätta att bygga.

Vänsterpartiet

Malin Björk (V)

Trots skriverier om vad hon egentligen gjort med sitt arvode blev Malin Björk fortsatt Vänsterpartiets enda EU-parlamentariker, en plats hon har haft sedan 2014. Hon är engagerad i jämställdhetsfrågor och arbetar för att Europa ska ta gemensamt ansvar för att ta emot fler kvotflyktingar.

LÄS MER: Andra delen i Ledarredaktionens presentation av parlamentarikerna

Anmäl text- och faktafel