Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matilda Molander: Så hittar du den perfekta kandidaten till EU-parlamentet

 
EU-valet i Västmanland
Visa alla artiklar

Idag, onsdag, börjar förtidsröstningen till EU-parlamentsvalet. Stödet för EU bland svenskarna har aldrig varit så stort som nu, och valdeltagandet förväntas slå rekord. Men hur vet man vem man ska rösta på, vad är en bra EU-parlamentariker?

Det är värt att tänka på när man lägger sin röst. EU är inte Sverige, och en bra riksdagsledamot är verkligen inte samma sak som en bra EU-parlamentariker.

Nyckeln till vad som krävs av en parlamentariker finns i hur unionen styrs. EU består av tre delar, med olika uppgifter. Kommissionen är lite förenklat regeringen. Den består av en kommissionär från varje land och har ansvar för att lägga fram lagförslag.

Besluten tas sedan av två olika instanser som ofta måste vara överens, ministerrådet och parlamentet. I rådet sitter en minister från varje land som skiftar beroende på vilken fråga som diskuteras och representerar sin regering och sin nation.

I parlamentet sitter 751 ledamöter uppdelade efter partitillhörighet. Då är det inte Centerpartiet eller Socialdemokraterna vi pratar om, utan de stora europeiska partigrupperna som ALDE och EPP. De socialdemokratiska ledamöterna från alla länder sitter alltså tillsammans, och alla liberala, och alla konservativa, och så vidare. De svenska ledamöterna är främst delar av sina europeiska partier, inte representanter för Sverige.

Lite förenklat kan man säga att i ministerrådet driver länder frågor utifrån nationellt intresse, i parlamentet är det i stället ideologin som är viktigast.

Sverige har bara 20 ledamöter, vilket innebär att flera partier bara har en enda ledamot. Socialdemokraterna som är största parti har bara fem representanter.

Medan partipiskan i riksdagen viner över den ledamot som vill gå sin egen väg, så lämnar de europeiska partigrupperna i stället stort utrymme för eget agerande.

Det här innebär att det krävs en helt annan typ av person i EU-parlamentet jämfört med i riksdagen. Medan en riksdagsledamot ska vara en anpassningsbar lagspelare behöver en EU-parlamentariker vara en stark individ som klarar av att driva frågor och skapa opinion på egen hand.

Mycket av arbetet i EU-parlamentet handlar dessutom om att ta ställning i specifika sakfrågor. Hur stora ska fiskekvoterna för torsk vara? Hur mycket koldioxid ska nya lastbilar få släppa ut? En enskild parlamentariker som är mycket kunnig inom ett litet område och driver en fråga hårt kan därför skapa stor förändring.

Sinnebilden för en bra EU-parlamentariker är därför en egensinnig individ som är djupt övertygad om en fråga och beredd att driva den in i kaklet. En Karl-Bertil Jonsson eller en Utvandrar-Karl Oskar.

Så för att göra ett långt råd kort: Leta upp en kandidat som brinner starkt för en fråga som du tycker är viktig och kryssa hen. Oavsett parti så är det ett bra val.

Anmäl text- och faktafel