Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mattias ska döma division 1-fotboll

Under hösten hade Mattias Johansson en handfull provmatcher i division 1. Strax före jul stod det klart att han är en av 18 som ska döma division 1 i år.– Så klart roligt och jag är riktigt tacksam över att få chansen, säger Mattias.

I landet finns omkring 5 000 fotbollsdomare. De allra flesta är föreningsdomare och dömer barn och ungdomsmatcher i landets alla föreningar.

Vill du satsa på att döma seniorfotboll så går du olika stegutbildningar.

Utbildningarna ger dig behörighet att klättra i seriesystemet, men för att bli distriktsdomare, regiondomare, förbundsdomare eller elitdomare handlar det också om att bli uttagen och klassificerad i en högre serie.

Kraven och konkurrensen ökar ju högre upp i seriesystemet du vill klättra och en mängd olika faktorer spelar in för att lyckas.

– Tempot i dagens fotboll är snabb vilket gör att kraven på oss domare har ökat rejält de senaste åren, berättar Mattias Johansson, boende i Ransta, och fortsätter:

– Tittar du på landets högst rankade domare så är det i dag skickliga idrottskvinnor och män som är matchledare. Den fysiska statusen är helt enkelt väldigt viktig. Självklart också regelkunskapen.

Sedan handlar det om att bygga på med ett sunt ledarskap, ha en personlighet som passar in, social kompetens, mental styrka och enorm vilja.

– Och framför allt en familj och omgivning som stöttar det du håller på med, säger Mattias Johansson.

Förberedelserna för kommande säsong är i full gång och för domarna, precis som för spelarna, börjar försäsongsträningen redan i november.

– Det är så klart en hel del träning, fem-sex pass i veckan när det gäller den fysiska delen och sedan lägger jag också tid på att analysera tidigare matcher och videoklipp över matchsituationer, förklarar Mattias Johansson.

Höstens fem matcher i division 1 har gett honom en insyn i vad som krävs.

– Visst är det skillnad att ta ett steg upp i seriesystemet. Högre tempo, annan inramning, mer bevakning från media och en hel del härliga fotbollsprofiler, men också spelare som vill testa en nykomling till domare.

Under höstens provmatcher har Mattias haft domarinstruktörer på plats.

– Han har kunnat utveckla en del punkter och de har verkligen gjort sitt bästa för att förbereda mig för nästa nivå, berättar 37-åringen.

Under våren drar division 1 serien i gång, med deltagande lag från Luleå i norr till Trelleborg i söder.

– I snitt kommer jag ha ett uppdrag i veckan. Det blir en del bilåkande, men närheten till både Arlanda och Bromma gör att det blir en del flygresor också, säger Mattias Johansson.