Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Micael Kallin ställer ut häftiga närbilder på vilda djur i Sydafrika

Fotografier på "the big five" - det vill säga lejon, elefant, leopard, noshörning och buffel - är med på Micael Kallins utställning på Täljstenen. Vernissage är det lördag den 22 oktober.

Micael Kallin är kanske främst känd som journalist på bland annat Kalla Fakta, Dagens Eko, Dokument inifrån och som nyhetsankare på SVT Nyheter. Han var också med och grundade TV8:s Finansnytt. Men de senaste åren har Micael Kallin ägnat sig mycket åt fotografering och i morgon har han vernissage för en utställning i samarbete med Erik Arnell i Galleriet på Täljstenen.

- Jag har fotograferat på hobbynivå sedan mitten på 1980-talet. Jag har också gått några fotoutbildningar, säger Micael Kallin.

Han har dock inte haft några funderingar på att jobba som fotograf. När han har producerat dokumentärer till TV4 och Sveriges Television har han exempelvis alltid haft fotograf med sig. Nu är det dock mycket fotografering. Han har haft ett tiotal utställningar i Sverige och Europa.

- Fotograferingen har växt från att vara en hobby till något mer, säger han.

Fotografierna som han ställer ut på Täljstenen till och med den 5 november har tidigare ställts ut på Södermalm i Stockholm. Utställningen i Sala heter "African Cats".

- Jag tyckte att det var ett bra namn, även om det inte bara är kattdjur, säger Micael Kallin.

Men omkring hälften av de cirka 30 bilderna på utställningarna är kattdjur.

- "The big five" - det vill säga lejon, elefant, leopard, noshörning och buffel - är med på utställningen.

De som besöker utställningen kan förvänta sig häftiga djurbilder från Sydafrika som visas tillsammans med ljud från savannen. Djuren är fotograferade på savanner i Krüger-parken och i ett rehab-center.

- Det som är speciellt med den här bildserien är att jag inte har använt något teleobjektiv.

Det är verkligen närbilder på de vilda djuren. Han har fotograferat med ett 55-millimeters objektiv.

- Jag var så här nära ett lejon när jag fotograferade det, säger Micael Kallin och måttar cirka fem centimeter med fingrarna.

Var du inte rädd när du tog bilderna?

- Nej, jag var inte rädd. Jag är så avslappnad så jag kanske inte väcker djurens instinkt. Men min sambo var jätteskakig, så han kunde inte ta några bilder, säger Micael Kallin och ler.

Djuren är oftast precis matade när han fotograferar dem, dessutom har han gått med en specialguide.

Micael Kallin ställer ut både svartvitt i sepia och färg på canvas och fotopapper i storlekar mellan 50 och 100 centimeter i bredd.

Stockholmaren Micael Kallin har bott mycket i Brasilien de senaste åren men bor sedan en tid tillbaka i Heby, där han också har en del släktingar.