Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Micael Kallin visar bilder från otillgängliga naturområden i nordöstra Brasilien

Micael Kallin har tillsammans med Erik Arnell en dubbelutställning på Täljstenen – ”Brasil Bonito” och ”New York – Sala”. Bland annat visas drömska stadslandskapsbilder på skylines i New York.

Micael Kallin hade tidigare i höstas, i samarbete med Erik Arnell, utställningen "African Cats" på Täljstenen. Det blev en stor succé och nu återkommer de för en dubbelutställning med nya motiv.

– Vi blev otroligt överraskade och chockade över det stora intresset. Utställningen fick ett enormt genomslag med uppskattningsvis upp emot 1 000 besökare. Därför tyckte vi att det skulle vara kul att göra en ny satsning i Sala och det passade bra nu, säger Micael Kallin.

LÄS OCKSÅ: Micael Kallin ställer ut häftiga närbilder på vilda djur i Sydafrika

Den här gången är det två separata utställningar på Täljstenen i Galleriets båda rum samtidigt.

Den ena utställningen heter ”Brasil Bonito” och den andra ”New York – Sala”.

– Vi döpte den ena för ”New York – Sala” för vi ville ta in en känsla från New York till Sala.

Micael Kallin hoppas att det här dubbelutställningen blir en ännu större succé än "African Cats".

– Jag tror att "New York – Sala" kanske lockar en mer ungdomlig publik medan en lite äldre publik lockas av ”Brasil Bonito”, säger Micael Kallin.

Med bilderna från Brasilien vill Micael Kallin, som bott i det sydamerikanska landet under en tioårsperiod, visa variationen och skönheten som Brasilien har.

– Jag har bland annat tagit bilder i otillgängliga naturområden i nordöstra Brasilien, som man får åka med stora fyrhjulsdrivna jeepar i flera dagar för att nå, och i Amazonas inre. De som ser bilderna blir överraskade för de vet inte att det finns såna här landskap i Brasilien.

Micael Kallin visar exempelvis ökenbilder där det ser ut som om lakan är slängda på havet. Ett par av bilderna är personporträtt på indianbefolkning - den ena visar en indiantjej som tittar ut genom ett fönster.

Bilderna från New York är så kallade urban landscape (stadslandskap) och en typ av street photography – där Micael Kallin tar coola porträttbilder i gatumiljöer.

Stadslandskapsbilderna visar drömska och vackra bilder på bland annat skylines.

Totalt visar Micael Kallin cirka 30 fotografier – ungefär hälften per utställning. De flesta är i färg.

SE OCKSÅ: Fler fotografier av Micael Kallin

Micael Kallin har varit en hel del i New York och han kom hem därifrån tidigare i veckan. Den här resan blev dock speciell berättar han.

– Ja, det var väldigt speciellt. Jag var i New York på arbete för SVT samma vecka som terrordåden den 11 september år 2001 inträffade. Då uttryckte många sina känslor genom att sätta upp lappar på saknade. När jag nu kom till New York alldeles efter presidentvalet fick jag en otäck déjà vu. Nu satte New York-bor också upp lappar, men den här gången som en tyst protest mot Donald Trump, exempelvis med budskap som att alla räknas och att vi ska acceptera varandra.

En trevligare känsla blir det säkert när han återvänder till Kulturkvarteret Täljstenen. På lördag är det vernissage på Täljstenen och dubbelutställningen pågår till och med den 17 december.