Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljoner från regeringen ska korta köerna för länets cancersjuka

Gabriel Wikström (S): "Inte en enda patient ska behöva vänta en dag för länge på vård".

Vid regeringssammanträdet på torsdagen beslutade regeringen att betala ut drygt sex miljoner kronor till Landstinget Västmanland.

Utbetaljningen är ett led inom ramen för regeringens cancersatsning som görs i samarbete med Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Cancersatsningen omfattar 500 miljoner kronor årligen – en halv miljard – under 2015-2018. I april i år betalades ytterligare drygt 200 miljoner ut över hela landet.

Det hela går ut på att införa ett system med standardiserade vårdförlopp, lika för hela landet och oavsett vilket landsting man tillhör. Vårdförloppen görs specifika för olika cancerdiagnoser och tidsgränser har satts mellan olika moment i förloppet mellan cancermisstanke och behandlingsstart.På så vis, anser regeringen och SKL, ska vården bli mer jämlik och väntetiderna kortas.

– Målet är att alla ska få en jämlik cancervård, oavsett vem man är eller var man bor. Inte en enda patient ska behöva vänta en dag för länge på vård och behandling. Därför är den här satsningen så viktig, säger Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister (S).