Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Min moster Ellen var som ingen annan"

Ellen Wenander har gått ur tiden, 93 år ung. Intellektet var intakt, men kroppen ville annorlunda. Vi är många som sörjer en färgstark människa och släkting.

Ellen såg mig som ung flicka från ett enkelt hem. Jag fick små vackra presenter till konfirmation och jämna födelsedagar – en porslinstallrik med ”guldkant”, en liten tavla…

Ellen föddes i ett småbrukarhem med fem syskon. Hon har berättat att hennes systrar mest höll sig inomhus med ambition att lära sig hushållssysslor. Själv ville hon helst ut för att upptäcka saker, träffa nya människor.

Ellen kom att bryta många mönster från förr. Hon engagerade sig under beredskapsåren och hon gick på folkhögskola. Hon åkte moped till Luleå med en väninna och tog tidigt körkort. Trots att det inte fanns någon studietradition i släkten så utbildade hon sig till lärare; något som inspirerade andra i släkten.

Ellen gifte sig och ville så gärna ha barn, men det blev sorger och inte som hon tänkt sig. Hon förändrade sitt liv. Bytte läraryrket mot arbete i Svenska kyrkan. Men ödet ville annorlunda. Hon hittade tillbaka till skolvärlden och gifte om sig med samme man. Och då föddes äntligen en älskad son.

Ellen delade hem och yrkesliv. Hon var en kulturell person, sjöng i kyrkokör, var kyrkvärd, engagerad i syförening. Hon broderade fantastiskt. Hon skrev dikter och gav ut en bok. Hon underhöll oss andra på födelsedagskalasen med verser och sång – senast på sin 93-årsdag i slutet av maj. Om hennes gärning som lärare får andra berätta.

Dagen före midsommar satt vi i sjukhusets cafeteria efter ett besök på reumatologen. Ellen var glad över positiva besked att hennes sjukdom var inne i ett lågintensivt skede. Vi drack kaffe och pladdrade på som tjejer, trots vår ålder. Och nu är hon borta. Jag känner med min kusin som mist sin mamma. Och jag saknar min moster som var som ingen annan.

Monika Wilander