Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minihus kan reda ut bostadsproblem

Östervålabon Philip Wayer är en av dem som vill etablera konceptet små flyttbara hus i Sverige. Han tror att lösningen kan revolutionera bostadsmarknaden.

Små flyttbara hus är en trend som har synts i bland annat USA de senaste åren. Philip Wayer är engagerad i Institutet för Svensk safety och security (ISSS) som nyligen startade projektet ”TinyHouse”.

– Den här boendeformen riktar sig till den som förstår att världen håller på att förändras. Till den som inte kan eller vill ta ett stort huslån, eller till den som vill leva enklare, säger han.

Läs mer:

Barnfamilj bytte lägenhet mot minihus på hjul

Husen byggs på en metallram försedd med hjul och är cirka 20 kvadratmeter stora. Köparen skräddarsyr själv huset efter sina behov. Strömförsörjningen sker med hjälp av solpaneler och en mindre vindturbin, vilket både gör driftkostnaden låg och huset mer miljövänligt.

– Jag tror att man blir innovativ när man bor i den här typen av hus. Dessutom hittar man fler olika lösningar på hur man på bästa sätt kan utnyttja utrymmet, säger Philip Wayer.

Läs mer: Ska prova vindkraftverk och solceller på tomten

Just nu bygger han det första minihuset efter beställning och under mars börjar de med ytterligare fyra hus. Wayer hoppas att minihusen kan vara en lösning på de utmaningar som väntar i framtiden.

– Klimatet och våra förutsättningar förändras och vi kommer att tvingas tänka nytt. Det här kan vara en lösning som har många användningsområden.

Han hoppas på fler beställningar framöver och då inte bara från privatpersoner utan även från kommuner.

- Kommunerna måste hitta lösningar för de flyktingar som kommit hit och för studenter som har svårt att hitta boende. Det här är ett billigare alternativ än temporära moduler för miljontals kronor, säger Philip Wayer.

Läs mer: Här kan du se olika modeller av minihus

Läs mer: Guillaume och Jenna ändrade livsstil