Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minoritetsstyret är ansvarig för Salas ekonomiska kaos

Annons

I varje demokratiskt land finns det en opposition – så även i Sala kommun!

Vid flera tillfällen har vi fått frågan, såväl av medborgare som av politiker från allianspartierna, varför vi socialdemokrater inte gör något åt det ekonomiska kaos som råder i kommunen. Låt oss då reda ut några väsentliga begrepp och förhållanden utifrån valresultat 2018.

Kommunstyrelsens ordförande är Ander Wigelsbo (C), ledare för det politiska block som har valt att ingå samarbete med varandra efter valet 2018. De politiska block som styr Sala består av C, M, Sala Bästa, KD och L. Tillsammans har de 22 av fullmäktiges 45 mandat och utgör därmed ett minoritetsstyre, mindre än 50 procent av mandaten i fullmäktige. Vi Socialdemokrater i Sala kommun är inte med i minoritetsstyret utan befinner oss i opposition.

Oppositionens roll är traditionsenligt att invända och rösta mot, granska, kritisera samt analysera de styrandes agerande och beslut och komma med bättre förslag till beslut. För ett sunt politiskt demokratiskt liv är opposition nödvändig då den ger utrymme för insyn i verksamheter men ger också möjlighet till korrektiv mot maktmissbruk. Största oppositionsparti i Sala är Socialdemokraterna. Oppositionsråd är Ulrika Spårebo (S) och vårt parti har dessutom fyra oppositionsledare, en i varje nämnd.

Kommunstyrelsen, att likna vid en regering, har 11 ledamöter och 11 ersättare samt insynsplatser för partier som inte har egna ledamöter eller ersättare där. Kommunstyrelsens sammanträde leds av kommunstyrelsens ordförande. Det åligger även kommunstyrelsens ordförande att närmast under kommunstyrelsen ha uppsikt över kommunens nämnder, att följa frågor för kommunens utveckling och ekonomiska intressen samt effektiviteten i verksamheten och ta initiativ i dessa frågor. Vidare att främja samverkan mellan kommunstyrelsen och kommunens övriga nämnder.

Det blir märkligt när politiker som sitter i minoritetsstyret och medborgare tycker att vi socialdemokrater ska ta ansvar för den ekonomiska härva och administrativa kaos som råder i kommunen. I opposition har vi tagit ställning till de förslag som minoritetsstyret lagt fram och vi har dessutom lagt egna förslag hur ekonomin ska kunna komma i balans. Vi har sett att förslagen från den styrande minoriteten varit alldeles för svaga då de saknat kraft att få effekt på det skenande underskottet.

Efter agerande från vår sida har minoritetsstyret presenterat en ekonomisk handlingsplan som bygger på vårt grundförslag och som har kompletterats med ytterligare punkter.

Men åter till pudelns kärna – det yttersta ansvaret för kommunens gigantiska underskott, kaoset i Rådhuset och de utköp som sker, ligger på minoritetsstyret. Det är upp till de styrande att berätta och svara på frågor om tillståndet i kommunen och vad man tänker göra åt det.

Ulrika Spårebo (S)

oppositionsråd

Amanda Lindblad (S)

oppositionsledare i skolnämnden

Camilla Runerås (S)

oppositionsledare i vård- och omsorgsnämnden

Viktor Kärvinge (S)

oppositionsledare i bygg- och miljönämnden

Eva Stenberg (S)

oppositionsledare i Kultur- och fritidsnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel