Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjölkbilsföraren från Kila – slöjd var Karl-Gustavs stora intresse

Karl-Gustav Davidsson var en generös och inspirerande slöjdare, alltid beredd att dela med sig av sina kunskaper. Det blev otaliga slöjddemonstationer, slöjdcaféer och kurser som han höll i.

Karl-Gustav Davidsson har lämnat oss i stor saknad. Han föddes 1938 på lasarettet i Västerås då föräldrarna Sara och David Larsson arrenderade mormors gård Svångbacken i Sörbäck, Norrby. 1943 flyttade familjen till Kila prästgård där fadern blev arrendator. Karl-Gustav var äldst av nio syskon och han var redan som barn noga med att ge fina julklappar.

Karl-Gustav gick sju år i gamla Kyrkskolan och i Kivsta skola. Sedan arbetade han hemma på gården tills han hösten 1956 började en ettårig utbildning på Karlskoga folkhögskola. Därefter körde han mjölkbil i hemtrakten ett år. Det var ett tungt arbete att lasta 50-liters mjölkkrukor i dubbla lager på öppet lastbilsflak. Efter militärtjänst, arbete på Salberga sjukhus och Tullskola i Stockholm fick han arbete på Tullverket i Västerås, där han stannade fram till pensioneringen. Han var fackligt aktiv och avslutade tulljobbet med chefstjänst. Han hade busskörkort och körde extra när det passade.

Vi syskon fick i tidig ålder fritt tillträde till slöjdboden där vi fick lära oss att hantera olika verktyg, spika, hyvla och laga. Till en början byggdes enkla trälastbilar till sandhögen. I övrigt fick vi tidigt lära oss att hjälpa till med olika sysslor på gården. I juniorföreningen lärde sig Karl-Gustav grunderna för föreningsliv.

I tidig ungdom träffade han på juniorläger sin stora kärlek Gunnel Englund från Heby. 1962 gifte de sig och bosatte sig i Västerås. De fick barnen Anders, Magnus och Ulrika. Så småningom blev Karl-Gustav en deltagande och omtyckt farfar och morfar till sex barnbarn.

Som pensionär utvecklade Karl-Gustav sitt stora intresse för slöjd. Svepaskar blev något av hans favoriter. Vi syskon har fått del av hans alster. Han var en generös och inspirerande slöjdare, alltid beredd att dela med sig av sina kunskaper. Det blev otaliga slöjddemonstationer, slöjdcaféer och kurser som han höll i.

I Tomasslöjden i Västerås har han varit slöjdledare och vice ordförande, i Västerås slöjd & Hantverksförening kassör och i Västmanlands läns hemslöjdsförbund ledamot i styrelsen sedan 2001 och sedan 2006 dess vice ordförande.

Syster Ann-Marie Olofson