Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mohammad Rajabi skyddade Johanna Möller i två månader – sedan gav han upp: "Det är hon som har planerat"

 
Sommarstugemorden
Visa alla artiklar

Mohammad Rajabi har erkänt att han mördade Göran Möller med ett stort antal knivhugg i sommarstugan den 3 augusti 2016. I december ville han "berätta sanningen för polisen" – att det var Göran Möllers dotter Johanna som låg bakom mordet och fick honom att utföra dådet.

Förhörsledaren: "Den Ali som var med vid mordet, kan du upprepa hans signalement?".

Mohammad: "Han är över 30 år, runt huvud och skägg, stora ögon och tunnhårig, nästan flintis, cirka 167 cm lång."

I två månders tid upprepade Mohammad Rajabi, som redan i oktober erkände att det var han som mördade 68-årige Göran Möller i sommarstugan i Granliden utanför Arboga. Men när han skulle förklara varför gav han hela tiden ett svar som polisen inte trodde på – att det skulle vara en man vid namn Ali som av oklara skäl skulle ha hotat Mohammad till livet om han inte mördades ett äldre par i en sommarstuga.

Han erkände inte ens när polisen spelade upp flera inspelningar från hemliga avlyssningar från Mohammads telefon och från hans bil. Han berättade då för en kamrat att han utförde mordet för att hjälpa en kvinna "som nu befann sig i Thailand" – detta var samtidigt som dottern till den mördade Göran Möller, 42-åriga Johanna Möller, hade tagit sin tillflykt till just Thailand.

Förundersökningsledaren: "Du Mohammad nu när du står här. Du har ju sagt i en avlyssning att du gjort detta för en kvinnas skull och att den kvinnan nu är i Thailand. Vem är det som egentligen har sagt till dig att göra detta?".

Mohammad: "Ingen har sagt till mig att göra det. Jag skulle aldrig göra det här."

Polisen genom flera förhör, inklusive en vallning på brottsplatsen för att Mohammad Rajabi ska berätta om hur mordet och överfallet på Göran Möllers hustru gick till – under hela tiden har Mohammad erkänt mordet men hänvisat till den okönde Ali. Den 20 december i fjol skulle dock allt komma att ändras.

Genom sin advokat bad Mohammad Rajabi om ett nytt förhör med polisen – han hade "någonting som han ville berätta".

Förundersökningsledaren: "Du ville berätta något".

Mohammad: "Det är Johanna som har planerat hela den här händelsen."

Förundersökningsledaren: "Kan du utveckla detta".

Mohammad: "Johanna var rädd efteråt för att jag skulle berätta för polisen hur det gått till. Hon ville då också få ut mig ur landet."

Förundersökningsledaren: "När Johanna då började att planera detta.?"

Mohammad: "Hon hade frågat tidigare om jag kunde ställa upp och mörda hennes föräldrar. Första gången var den 28 eller 29 juli 2016. Detta var hemma i Johannas lägenhet. Hon sa gör det här. Jag har problem med min pappa. Han är ingen bra person". Den ena gången så sade hon åt mig att åka hem till deras lägenhet på Grankvistgatan och mörda pappan."

Då hade Mohammad Rajabi sagt nej till Johanna Möller, skrivs i förhörsprotokollet. Han hade då sagt till henne samtidigt att han inte levde ihop med henne för att döda folk.

Mohammad Rajabi uppmanas att förklara vad som hände den 3 augusti.

Mohammad säger då att han inte visste att detta skulle ske den 3 augusti. Han säger sedan i förhöret att den enda person som skulle tjäna på att föräldrarna skulle mördas det var Johanna. Det skulle enligt Mohammad Rajabi gynna Johanna Möller genom att hon skulle få ärva pengar på detta sätt.

Johanna Möller hade enligt Mohammad Rajabi nämnt för honom att det var tio miljoner kronor det var frågan om.

Förundersökningsledaren: "Skulle du få några pengar om du gjorde detta?"

Mohammad: "Nej".

Mohammad Rajabi uppger i förhöret att Johanna Möller lovat honom hjälp om han mördade hennes föräldrar, att de två skulle komma att bo ihop och att hon skulle se till att han inte skulle få några problem med polisen. Johanna Möller ska även ha sagt att hon skulle hjälpa honom ur Sverige så att han skulle kunna börja bygga ett nytt liv åt sig.

Under förhören har Mohammad Rajabi flera gånger berättat om vad som hände när han gick upp på övervåningen i sommarstugan, beväpnad med kniv och tog sig in i Göran Möllers och hans hustrus sovrum, där de bägge låg till sängs.

Mohammad Rajabi har uppgett att Göran Möller var på väg att resa sig ur sängen då Rajabi angrep honom med kniven. Göran Möller ska ha suttit på sängkanten då Rajabi öppnade dörren till sovrummet.

Rajabi säger att han högg det första hugget i magen på Göran Möller.

Mohammad: "Sedan högg jag flera hugg med kniven mot Göran med stängda ögon."

Mohammad Rajabi säger att han "nog höll på att hugga både mot Göran och hans fru i närmare 2 minuter. Göran Möllers fru vaknade till säger Rajabi i förhöret. Detta skedde då han hunnit hugga två gånger mot henne.

Mohammad: "Hon sa då något som: Vem är du, vad gör du?."

Förundersökningsledaren: "Du sa förut att du höll på och högg med kniven i knappt 2 minuter i både Göran först och sedan hans hustru."

Mohammad: "Ja, sen högg jag mot henne igen då hon reste sig upp ur sängen."

Förundersökningsledaren: "Var Göran livlös då du högg mot hans hustru?"

Mohammad: "Ja i det närmaste. Då jag högg mot henne rörde sig inte Göran längre. Sista knivhugget träffade i Görans huvud."