Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MSB vill snabbrusta mot skogsbränder – beräknas kosta 129 miljoner

Med sommarens extremväder och många skogsbränder i färskt minne har MSB tagit fram en förslagslista med åtgärder som myndigheten vill införa omgående.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Myndigheten för samhällsskydda och beredskap (MSB) har lämnat över en lång lista till regeringen med förslag på snabba åtgärder för att stå bättre rustade för nya, stora skogsbränder nästa år, rapporterar TT och SVT Nyheter Västmanland.

Bland annat vill myndigheten ha flera depåer med brandslangar och annan släckningsutrustning på strategiska platser runt om i landet. MSB vill att det ska finnas sådana depåer på 22 orter i landet jämfört med 15 i dag och att det ska kunna gå snabbt att fylla på med mer utrustning.

– Vi vill köpa in så att vi har sakerna liggandes på hyllan och direkt kan ladda om depåerna, säger enhetschef Henrik Larsson vid MSB.

MSB föreslår även nya avtal med privata helikopterbolag för att säkra tillgången på brandbekämpning från luften och mer resurser för att kunna koordinera hjälp från utlandet.

Myndigheten förslår också att de största räddningstjänsterna får ett tillfälligt uppdrag som innebär att de ska ha personal redo för att kunna förstärka räddningsledningen i andra kommuner, uppger TT och SVT Nyheter Västmanland.

De föreslagna åtgärderna beräknas kosta cirka 129 miljoner kronor.

Läs även: Sala söker mångmiljonbelopp i stöd för skogsbränderna

Här har vi samlat bilder och alla tidningens artiklar om den stora skogsbranden i Västmanland 2014:  Skogsbranden dag för dag