Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås bäst lämpad för batterifabrik – en av två kandidater som går vidare

Artikel 0 av 3
Kampen om superfabriken
Visa alla artiklar

Northvolt vill anlägga en storskalig batterifabrik i Sverige och har valt ut två kommuner som anses vara bäst lämpade: Skellefteå och Västerås. Fabriken kommer att kunna ge uppemot 3 000 arbetstillfällen.

Annons

Elisabeth Unell (M), Anders Teljebäck (S), Peter Nygårds, Malin Fuglesang och Fredrik Hedlund från Northvolt samt Mälarenergis Jan Andhagen på platsen där jättefabriken kan byggas.

Under våren har Northvolt fört diskussioner med åtta svenska kommuner och två finska. Eftersom företaget har en skyndsam tidsplan har man nu valt att gå vidare med två orter samtidigt. För att tidsplanen ska hålla är det viktigt att få ett miljötillstånd så snart som möjligt.

För Pluskunder: Teljebäck om Northvolts besked: "Vi har känt på oss att vi har legat bra till"

Enligt ett pressmeddelande som Northvolt gick ut med tidigt på tisdagen, har såväl Skellefteå som Västerås mycket goda förutsättningar att kunna leverera enligt de krav som företaget har vad gäller tillgång till mark, energi och goda logistiska förbindelser.

Läs också: Se platsen där en gigantisk batterifabrik ska ligga – om Västerås vinner affären

– Efter en djuplodande analys av tio mycket intressanta alternativ för Northvolts första fabrik har vi efter en samlad bedömning landat i att det finns bäst förutsättningar i dessa två orter, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt, i pressmeddelandet.

– Vi har mötts av ett fantastiskt engagemang i vår dialog med lokala företrädare i både Skellefteå och Västerås, fortsätter han.

En samrådsprocess inleds under hösten. Då ska miljökonsekvenser och andra eventuella risker kopplade till nyetableringen analyseras.

Om etableringen sker i Västerås kommer fabriken att byggas på Finnslätten, på en yta lika stor som Gamla stan i Stockholm. Produktionen ska starta år 2020.

Läs också: Västerås ett steg närmare jättefabrik med 2 500 nya jobb

Läs också: Så kraftsamlar Västerås för att få batterifabriken

Läs också: Här ska den nya batterifarbriken ligga om Västerås vinner affären

För pluskunder: Hamn, tåg och flyg – viktiga parametrar när batterifabriken ska få etableringsort

För pluskunder: Näringslivschefen: "Det här är riktigt stort, och har vi tur pekar de på oss"

Insändare: Sälj inte ut miljövärdena för en batterifabrik

Platsen där Northvolts batterifabrik ska ligga, på Finnslätten i Västerås.

Alla artiklar i
Kampen om superfabriken
Annons