Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås ett steg närmare jättefabrik med 2 500 nya jobb

Västerås är en av tio kommuner som företaget Northvolt har utsett som intressant etableringsort för en batterifabrik. Nu ska diskussioner föras med kommunerna innan beslutet tas.

Annons

Västerås uppfyller Northvolts krav när det kommer till möjlighet att etablera en stor batterifabrik.

Företaget Northvolt planerar att bygga en gigantisk batterifabrik som kan ge omkring 2 500 – 3 000 nya jobb. Västerås kommun har visat intresse för en etablering.

Nu har kommunen fått ett positivt besked: Västerås är en av åtta tänkbara svenska kommuner som företaget har utsett. Därutöver har två finska kommuner valts ut.

Läs också: Hamn, tåg och flyg – viktiga parametrar när batterifabriken ska få etableringsort

Förutom Västerås kommer man att gå vidare i diskussionerna med Göteborg, Gävle, Luleå, Malmö, Mariestad-Skövde, Norrköping och Skellefteå, samt Fredrikshamn (Hamina)– Kotka och Vasa i Finland.

Northvolts vd Peter Carlsson berättar i ett pressmeddelande att de är överväldigade av det intresse som kommunerna har visat.

Under konferensen sade han också att alla orterna "har bra förutsättningar att gå vidare".

Läs också: Näringslivschefen: "Det här är riktigt stort, och har vi tur pekar de på oss"

Kraven som företaget ställer på etableringsorten är stora. Det krävs bland annat enorma markytor, hög tillgång till ström och vatten för kylning och ett bra läge med närhet till järnvägsstation och flygplats. Orten behöver även vara attraktiv eftersom Northvolt vill locka talangfull personal.

Mer läsning

Annons