Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Novell 2051 – skriv och vinn 10 000 kronor i vår novelltävling!

Region Västmanlands och VLT:s skrivartävling för unga inspirerar till att fundera över och fantisera om framtiden. Den som skriver bäst om hur Västmanland kommer se ut om 30 år vinner 10 000 kronor.

Förra året drog regionen och VLT igång samarbetet kring en novelltävling för länets unga. Då hade tävlingen temat “Sommaren i skuggan av corona”, i år blir temat “Novell 2051 - Berättelser från Västmanland” och utmaningen är att skriva om hur livet kommer se ut om 30 år i ett helt fossilfritt Västmanland. Novellen ska utmana vår syn på världen, skaka om och väcka tankar. Alla genrer är tillåtna, allt från skräck och deckare till humor, fantasy, science fiction och så vidare. Den som skriver bäst vinner 10 000 kronor och får sin novell publicerad i VLT.

– Det fantastiska är att vi kommer att spara berättelserna och göra dem digitalt tillgängliga för framtiden. Dessutom finns det en lärarhandledning för högstadiet och gymnasiet via Youtube så lärare kan använda sig av tävlingen i undervisningen, säger Helena Öberg Carlsson, kulturutvecklare på Region Västmanland.

Novelltävlingen hänger samman med ett samarbete mellan Region Västmanland och Lunds universitet kring omställningsberättelser, hur konst och litteratur kan betydelse för att motivera människor att formulera sina egna tankar om klimatförändringarna och vår framtid. Finalisterna kommer därför att bjudas in till konferensen “Omställningsberättelser – en framtid bortom dystopin” där pristävlingen planeras äga rum på Karlsgatan 2 den 21 oktober.

Bidragen till Novell 2051 kommer att bedömas av en jury bestående av Alexandra Nikoleris, miljöforskare och lektor vid Lunds universitet, Sven Olov Karlsson, författare från Norberg, Julia Qiu, förra årets vinnare av novelltävlingen och VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius.

Sista dagen att skicka in tävlingsbidrag är den 6 september.

Novell 2051 – så söker du!

Du som är mellan 16 och 21 år och bor i eller har koppling till Västmanland kan delta i tävlingen. Din novell ska utspela sig i Västmanland år 2051 och skildra en fossilfri framtid. Du får skriva inom vilken genren du vill.

Tävlingen är jurybedömd. Prissumman är 10 000 kronor och vinnarnovellen publicerar i VLT. Prisutdelningen äger rum på Karlsgatan 2 i Västerås den 21 oktober.

På Naturskyddsföreningens Youtube-kanal finns också en handledning som Lunds universitet och Naturskyddsföreningen tagit fram för de lärare som vill använda tävlingen i sin undervisning.

Novellen skickar du senast den 6 september till. Mer information om tävlingen samt en brevlåda för inlämning hittar du på www.regionvastmanland.se under fliken Kultur – Novell 2051. Där finns också en länk till lärarhandledningen “Bortom fossilsamhället”.