Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu provsågas det brandskadade timret

Stora värden gick upp i rök i samband med skogsbranden i norra Västmanland. AB Karl Hedin försöker nu ta tillvara det som går i den nedbrända skogen.

Annons

 På sågverket i Karbenning har provsågningar av brandskadade träd påbörjats.

– Skogen har ett stort värde och man är rädd för att det värdet har blivit förstört. Då gäller det att fastställa vilket värde man kan få ut av den här skogen, säger Peter Wigert, ansvarig för AB Karl Hedin industri.

Hittills har provsågningen gått bra. Men än är det oklart vilka sorters produkter virket duger till.

– Det gick i alla fall att avverka, transportera det till sågen, ta bort barken och såga stockarna. Men vi har inte slutfört de sista delarna med att torka virket, kvalitetssortera, hyvla, paketera och så vidare, säger Peter Wigert.

AB Karl Hedin är den största skogsägaren i det brandhärjade området, med ett innehav på 4300 hektar produktiv skogsmark.

– De flesta träden står upp, men de är brända så alla toppar har brunnit. Sedan är barken förkolnad, men när man får bort barken är det något sånär användbart virke under den brända ytan, säger Peter Wigert.

Den skog som nu provsågas kommer från vägsäkring som gjorts på olika platser i brandområdet.

– Vi tycker att det är virke som är representativt för skogsmarken, säger Peter Wigert.