Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny förskola byggs på brunnsområdet

Under tisdagen skrevs hyresavtalet under. Brunnens fastighetsbolag Sätra Brunn Hälsobrunn AB  bygger en ny förskola på brunnsområdet som ska hyras av kommunen. Det blir till en början tre avdelningar för ett 50-tal barn.

Annons

Både Leif Lifberg på Brunnen, och Anders Almroth, teknisk chef på Sala kommun, är nöjda.

– Det här passar bra för oss. Vi får liv och rörelse i området även dagtid och barnen får en väldigt fin miljö att hålla till i, säger Leif Lifberg.

– Vi har fått ett bra erbjudande och det passar bra för oss att hyra lokaler nu när vi ändå har så många investeringar på gång som ny skola i Ransta och en utbyggnad av Vallaskolan, säger Anders Almroth.

Kommunen gjorde en upphandling om byggnationen och Sätra Brunns fastighetsbolag var de enda som kom in med ett anbud. Förskolan ska byggas bredvid hotell Skogsgården. Det så kallade Terapihuset ska rivas och ge plats för förskolan.

–Mycket är förberett sedan lång tid tillbaka, berättar Leif Lifberg.

Kommunens tjänstemän jobbar nu febrilt för att få klart med bygglov.

– Det har högsta prioritet, säger Anders Almroth.

– Vi måste ha klara besked senast 1 mars för att hinna bli klara till årsskiftet, berättar Leif Lifberg.

Den nya förskolan får till en början tre avdelningar på 800 kvadratmeter, men det finns option på en fjärde. Det byggs också så att en fjärde avdelning snabbt kan tas i bruk. I slutändan blir det cirka 70 platser.

– Det är generationsskifte i Sätrabrunn nu. Många barnfamiljer flyttar hit så behovet av barnomsorg ökar hela tiden, säger Leif Lifberg. 

    Nuvarande förskolan vid Lugnet läggs ned då den nya är klar för inflyttning. Den är inrymd i baracker.

– Det finns inga politiska beslut ännu om vad som händer med de lokalerna, förklarar Anders Almroth.

Personalen på Lugnet får flytta med till de nya lokalerna.

– Den är mycket entusiastisk, säger Benny Wetterberg, kanslichef på skolförvaltningen.

Han berättar att det inte blir några fler tjänster på nya förskolan, men det blir inte lika trångt som i dag.

Tekniska chefen Anders Almroth är inte främmande för att kommunen gör som i Sätrabrunn på flera orter.

– Det är inte omöjligt, men det är ju politikerna som avgör det. Bara förskolorna byggs efter våra normer och kriterier ser jag inget hinder för det, säger han.

I dagsläget är dock inte aktuellt att bygga fler förskolor.

–De stora kullarna går upp i skolan nu samtidigt som de som kommer underifrån är mindre. Samtidigt ökar inflyttningen så behovet blir det samma, säger Benny Wetterberg.