Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny rättegång frös inne för fängslade

 
Fängslade Salabon Daniel Bakke
Visa alla artiklar

Salabon Daniel Bakke och örebroaren Pelle Helgesson har ännu inte fått någon ny rättegång. Ett nytt svenskt rättsfall i Tunisien kan dock vara till en fördel för dem.

Annons

Daniel Bakke och Pelle Helgesson greps av tunisisk polis i november 2012 när de skulle utföra ett uppdrag för organisationen ABP World Group, som specialiserat sig på problematiken kring anhörigkidnappning av barn. Uppdraget, att hjälpa en norsk kvinna att få tillbaka sin då fyraåriga dotter som den tunisiske pappan fört bort, hann dock inte påbörjas förrän de greps. Efter att ha suttit bakbundna på ett betonggolv i en cell i 48 timmar fördes svenskarna till skräckfängelset Mornaguia där de nu suttit fängslade i över två år. I januari 2014 dömdes Daniel Bakke och Pelle Helgesson, mot sitt nekande, till sex respektive tolv års fängelse för förberedelse till kidnappning. Sedan dess har hoppet stått till en ny rättegång då domarna överklagats.

Den tunisiska domstolsprocessen fortsätter emellertid att hacka. I november, december, januari, 3 feb respektive 19 februari i år skulle en rättegång ha ägt rum.

– Vid det första tillfället i februari var grabbarna sjuka och vid det andra blev de aldrig körda till rättsalen. Orsaken varför de inte kom till domstolen andra gången vet vi inte. Sannolikt handlade det om ignorans och maktmissbruk liksom tidigare gånger, säger Daniels bror Salabon Christan Franzetti.

Han påpekar att tidigare har samtliga förundersökningsdomare ogiltigförklarat åtalet då de inte anser att det föreligger något brott.

Nytt rättegångsdatum är nu satt till den 14 april. Samtidigt väntar den norska tvåbarnsmamman, som Daniel och Pelle Helgesson skulle hjälpa, på sin rättegång som sker i slutet av mars. Norskan har utreseförbud ur Tunisien då hon misstänks för försök till kidnappning av sin dotter som hon har vårdnaden om, även enligt tunisisk rätt.

– Att mamman frias är av vikt även för Daniel och Pelle. Därför är det väldigt viktigt att även den rättsförhandlingen blir av, säger Christian Franzetti.

Utrikesdepartementet har inte visat något större intresse att få hem svenskarna, vilket har gjort Christian Franzetti oerhört arg och frustrerad. Nyligen besökte dock utrikesminister Margot Wallström (S) Tunisien.

– Det är givetvis bra men ger antagligen inte mycket i detta läge. Det är dock positivt med en bra dialog mellan Tunisien och Sverige om vi hamnar i en situation där en benådning skall diskuteras, säger han.

Nyligen dömdes annan en svensk man till två års fängelse i Tunisien på grund av homosexualitet. Rättsfallet kan gynna Daniel och Pelle.

– Vad jag förstår är den mannen dömd på väldigt lösa grunder. Detta är till viss fördel för oss då det bör innebära en svensk resursförstärkning i Tunisien, säger Christian Franzetti.