Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya fornfynd skyddas inte

Annons

Länsstyrelsen låter meddela att det inte finns pengar till att åka ut och kontrollera nyfynd av fornlämningar.

Allt samlas på hög och som svar får man att de hoppas få medel till detta under överskådlig tid. Hoppas är samma sak som man inte vet och gissar bara.

Säg att en markägare inte vill ha spring på sina ägor och sätter sig på tvären och kanske hotar att ta bort den förmodade lämningen. Tar då länsstyrelsen på sig ansvaret att minnen från de som bodde på samma plats för länge sedan försvinner för alltid?

Markägaren har all rätt att röja på sin egen mark och så länge föremålet i fråga inte är registrerat som fornlämning har det inte heller något skydd.

Jag har till exempel funnit tre lämningar i Uppland och där var det inget svårt att få ut en arkeolog. Jag har ett potentiellt riktigt stort och fint fynd i Västmanland nu men som i värsta fall kan bli röjt eller bara bli ett papper i en pärm som ingen följer upp då inga pengar till detta finns.

Jag kollade med min kontakt i Uppsala som sa att om fyndet i fråga hade legat i säg Heby kommun hade han sett till att få den undersökt så snabbt som det hade vart möjligt.

Ska det vara en sådan stor skillnad mellan två grannlän? Det ena länet prioriterar att skydda fornfynd medan det andra inte har några resurser överhuvudtaget som det är i dag.

Det vore väldigt tragiskt om Västmanländska fynd bara skulle försvinna när man väljer att inte ge resurser för att skydda dem för framtida generationer.

Uppländsk amatörarkeolog

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons