Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt avslag för 100-årige Melker

Melker Norgren blir inte beviljad särskilt boende. Det slog förvaltningsrätten fast i en dom som familjen fick ta emot i torsdags.

Annons

I förra veckan berättade Sala Allehanda om snart 100-årige Melker Norgren som har sökt särskilt boende i Heby kommun därför att han inte orkar bo kvar i hemmet utanför Tärnsjö. Han sökte redan för ett år sedan men fick avslag av både kommunen och förvaltningsrätten. Efter att ha blivit ännu sämre ansökte han under sommaren ytterligare en gång men fick avslag. Hans hopp har nu stått till ytterligare en överklagan hos förvaltningsrätten, men i torsdags försvann allt hopp.

– Pappa blev alldeles tyst och sade därefter: ”Är det här klokt. Vad gör jag nu”, berättar dottern Eva Bergman.

All luft har gått ur familjen som har kämpat för en plats i över ett år. De har ännu inte bestämt sig för om de ska gå vidare med ärendet.

– Vi har möjlighet att överklaga till kammarrätten men jag vet inte om vi orkar. Samtidigt är det viktigt att den här frågan blir prövad, det är många äldre som är i samma situation.

Situationen har gått så långt att Melker Norgren har funderat på att flytta till Linköping där dottern Eva bor. I Linköping finns flera olika typer av boende och där skulle han kunna få en plats.

– Men ska pappa verkligen behöva flytta 30 mil för att han ska få ett tryggt boende. Det är i Tärnsjö han hör hemma och där vill vi att han ska kunna fortsätta bo, säger Eva Bergman.

Efter beskedet i torsdags började Melker Norgren fundera praktiskt på hur han ska klara vintern i hemmet. Att fylla upp vedförrådet är det som står överst på listan.

– Vi får sätta oss ner igen och prata om hur vi ska göra nu. Pappa bestämde på en gång i torsdags att han ska köpa ny ved. Pappa är envis och kämpar på. En sak är säker, någon valfrihet för Heby kommuns äldre finns det inte. De ska absolut inte tala om någon valfrihet, säger Eva Bergman.