Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omsorg om människor blev Ivar Höjers signum under hela livet

Ivar Höjer har avlidit efter en längre tids sjukdom och sörjs närmast av hustru och fyra barn med familjer.

Ivar föddes 1931 i Stocksund, där han växte upp och gick skola fram till gymnasiet. Rätt snart efter studenten beslutade Ivar att satsa på förvaltning med tyngdpunkt på social och personlig vård och omsorg ofta för svårt utvecklingsstörda människor. Han tog socionom- och jur.kand.-examen i Stockholm.

Ivar kom till Sala 1967 från en tjänst som chef nykterhetsvårdsanstalten Gudhem i Västergötland. Han var sjukhusdirektör i Sala – vid Salberga sjukhus 1967-1982, vid Sala lasarett 1972-1988 samt vid primärvården i Sala-Heby 1973-1988. Ivar tillträdde som sjukhusdirektör vid Salberga sjukhus samma år som landstinget övertog det från staten. Sjukhuset skulle avvecklas genom att patienterna successivt kunde överföras till värdigare och friare vårdformer. Ivar hade en svår arbetsuppgift i samband med avvecklingen av Salberga. Som den humanist Ivar var, värnade han om de utvecklingsstördas rättigheter vilket innebar stora förbättringar denna grupp.

Ivar hade hand om Sala lasarett under dess hittills verksammaste år. Han undervisade vid vårdhögskolan i sjuk- och hälsovårdslagstiftning. Han var förespråkare för sluten sjukvård i mindre enheter och för ett utvecklingsarbete i ständig kontakt med personal och fackliga organisationer. Han kom att bli en sammanhållare av ledande grupper i deras kontaktseminarier och som utbildare när HSL (hälso-och sjukvårdslagen) kom.

Ivar var politiskt aktiv i Sala kommun för Folkpartiet som ledamot i Skolstyrelsen 1986-1991, som suppleant i kommunstyrelsen 1989-1991 och som kommunfullmäktiges ordförande 1992-1994 samt Verkställande direktör för Företagshälsovården i Sala 1989-1992.

Ivar var också mycket engagerad i Sala Sparbanks utveckling, först som huvudman, därefter i styrelsen från 1972 och som ordförande 1990-1998. Under denna tid fick han uppleva en bank som klarade finanskrisen i början på 90-talet, förvärvade kontor från Nya Sparbanken 1992 samt 1997 förvärv av kontor från dåvarande Föreningsbanken. Under Ivars ordförandeskap fördubblades bankens balansomslutning och bankens egna kapital mer än tredubblades.

Vi minns Ivar Höjer som en handlingskraftig och starkt engagerad person, som alltid hade individens bästa som ledmotiv. Det Ivar Höjer som ung beslutade att ägna sig åt, social och personlig vård och omsorg om människor, blev hans signum under hela livet.

Holger Andersson

Åke Kjellberg

Lars-Åke Larsson