Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finland 100 år: Grattis mitt älskade hemland!

Annons
Under 1960-och 70-talet var arbetskraftsinvandringen från Finland till Sverige stor. Debattörens föräldrar tillhörde dem som flyttande undan arbetslösheten i fäderneslandet.FOTO: HASSE HOLMBERG / TT

Medan världshändelserna rusar fram och vimlar förbi. När olika medier mest tycks skriva om varandra. Så försöker du få ihop ditt privata helvete så att det någorlunda synkar med tiden som står till förfogande, låt mig då skjuta in en detalj värd att uppmärksammas.

Vårt östra grannland, Finland där jag fötts fyller 100 år. Ett land jag emigrerat ifrån.

Under uppväxten fick man höra epitetet ”finnjävel”. Ibland blev det till och med fysiskt. Obehagligt. Det värsta var ändå skammen över fattigdomen.

I brytningen 1960- till 70-tal tar mina föräldrar beslutet att pröva vingarna i Sverige, för att undfly hög arbetslöshet i hemlandet. Föräldrarna med fem ungar kliver av båten. Fattiga som kyrkråttor. Utan språk, förutom det egna, som ingen runtom förstod. Under uppväxten fick man höra epitetet ”finnjävel”. Ibland blev det till och med fysiskt. Obehagligt. Det värsta var ändå skammen över fattigdomen. Påtvingat. På intet sätt självvalt. Som en kliande, illasittande kofta man måste bära. Och alla såg det på en. Fattig finnjävel.

År går. Skoltid avverkas. Revanschlusten driver. Till utbildning. Till politisk uppfattning som formas av erfarenheterna. Insikt om att individernas öden i själva verket är gemensamma. Individers öden som kanske utgör en grupps? Tankar finner ord och gruppen, en del av en annan grupp formas till begreppet klass. Erfarenhet blir klasserfarenhet. Något jag delar med andra. Insikten om att det som är inte alltid behöver förbli svindlar. Tanken befriar. Världen öppnas åter och blir möjlig att påverka. Likasinnade uttrycker i ord gemensamma tankar. Världen blir en möjlighet att förändra. Tanken om vad man heter eller var man kommer ifrån underordnas.

Wow!

Politik gör berättelsen om våra liv till att inte vara den som handlar om missade möjligheter, politiken ska vara berättelsen om möjligheter som ges. Till arbete och utbildning. Möjligheter till att arbeta och älska. Men politik görs av människor. Dig och mig och andra som tillsammans formulerar tanken om att en annan värld är möjlig.

”För oss socialdemokrater är allas rätt till välfärd hjärtat i vår politik. Det är solidariteten och omsorgen om varandra som skiljer Socialdemokraterna från andrapartier. Vi vet att en gemensamt finansierad välfärds-politik ger bäst förut-sättningar för människors frihet och möjlighet att förverkliga sina livs-drömmar. För oss är därför valet mellan skattesänk-ningar för den som tjänar mest och insatser för densom behöver det bäst enkelt: Vi sätter vård, skola och omsorg efter behov främst.”

På frågan om jag är mer finne än svensk finns inget svar. Det är som att fråga vilken av sina barn en förälder älskar mest

Med tiden avtar ungdomsårens vilsna, närmast schizofrena upplevelse av att inte höra till någon av kulturerna, varken det land jag emigrerat ifrån eller det land jag immigrerat till. Och fast det inte spelar någon roll var vi kommer ifrån eller vad vi heter – eftersom alla namn ändå är påhittade – så inser jag i dag privilegiet av det som en gång i tiden tyngde mitt sinne. Insikten att jag har två länder som jag djupt älskar. På frågan om jag är mer finne än svensk finns inget svar. Det är som att fråga vilken av sina barn en förälder älskar mest.

Med detta sagt: Grattis till de 100 Finland! Mitt älskade land. Ett av två.

Antti Ahtiainen,

Socialdemokraterna i Vivalla - Lundby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons