Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100-tals mot 1 varg

Annons

Det är åter dags för licensjakt på varg enligt Naturvårdsverkets rekommendationer. En (1) varg få skjutas i vårt län enligt denna myndighet, vilken tilldelats ansvaret för vårt lands naturvård. På morgonen den 15 januari drar drevet i gång.

Enligt en artikel i Sala Allehanda (20/12) hade redan då hundratalet jägare anmält sitt intresse för att medverka till att oskadliggöra denna enda varg. I samma artikel framgick även att det är högst osäkert hur många vargar som strövar genom länets skogar.

Dock har länsstyrelsens vilt- och viltskadehandläggare Göte Hamplin antagit att det kan finnas cirka 15 vargar i länet och även medgett att det inte registrerats något problemdjur bland dessa, men framhåller, sannolikt för att upprätthålla stämningen i vargfrågan, att sex ”angrepp” på tamdjur dock har förekommit på olika platser under året.

Uppgifterna om den västmanländska vargpopulationen är sålunda minst sagt luddiga.

Det framhålles från kretsar

inom Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden att besluten om licensjakt starkt påverkas av den lobbyverksamhet som jägareförbundet bedriver emedan detta förbund har stor tyngd och dess önskemål i rimlig omfattning uppenbarligen bör tillgodoses.

Fler än hundra, kanske tvåhundra, jägare vill delta i årets licensjakt på en enda vargstackare. Med de kunskaper som uppenbarligen våra jägare besitter om den västmanländska vargstammens omfattning och utbredning så torde det sannolikt inte vara något problem att befinna sig på ett väl strategiskt pass i den stund jakten startar.

Frågan är då om en jägare som ser en varg passera på ett lämpligt skjutavstånd den aktuella

morgonen håller inne med skottet tills han fått reda på hur läget är ute i det övriga länet…

Det kan ju vara intressant att fundera en stund över detta. Risken är tyvärr påtaglig att innan

jakten väl avblåses så har betydligt flera djur än ett enda råkat befinna sig i jaktgevärens kikarsikten.

Vän av rimlighet anser att en enda varg, eftersom så beslutats, mycket väl skulle kunna lokaliseras och elimineras av en liten jaktgrupp bestående av länsjägmästare och ett halvdussin handgångna goda skyttar morgonen den 15 januari. Att fördela denna uppgift på hundratals skjutsugna jägare anser jag vara helt galet och torde vara ren hysteri.

Ransta

Garibaldi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons