Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 vargar, någonsin?

Annons

Har det någonsin funnits 15 vargar i Västmanland?

Denna undran bottnar i det förhållandet att den enda varg som blivit tilldelad länets jägare för avlivning hittills (24/1) lyckats hålla sig osynlig.

Det har roat mig att tänka på vad som hänt om en av jägarna råkat skjuta denna enda tilldelade varg redan klockan fem minuter över åtta på lördagsmorgonen den 15 januari.

Antagligen skulle tilltaget blivit föga populärt, emedan då alla de övriga, drygt 200 ambitiösa jägarkollegerna, skulle behövt samla ihop sin vapenarsenal och återvända hem i den tidiga morgonen.

Viltinventerare har antagit att Västmanland hyser 15 vargar. Med tanke på att det varit hyggligt jaktväder med god spårsnö och dryga 200 jägare ute i markerna under den pågående vargjakten, så kan det som sagt tyckas något besynnerligt att ingen västmanländsk varg synts till.

Nu förhåller det sig ju på det viset att ungvargar som söker nya revir snabbt kan röra sig vida omkring – och det är ju inte otänkbart att en sådan kan ha räknats mer är en gång.

Det kanske i realiteten inte funnits några 15 vargar i skogarna häromkring utan mer sannolikt bara något halvdussin, varav några strövvargar – på sin höjd…

Nu finns ju som väl är tiden fram till mitten av februari att fullfölja sina förpliktelser gentemot den återstående spillran av den svenska vargstammen och kanske kan ännu någon framgångsrik jägares strävan krönas med framgång innan jakten så småningom avblåses.

I övrigt hade under bara de fyra inledande jaktdagarna 16 av 20, totalt för landet, tilldelade vargarna förpassats till de sälla jaktmarkerna, och merparten av dessa i Dalarnas och Värmlands län enligt utsago. Det är raskt marscherat och tyder på att våra jägare haft god uppfattning om vart djuren befunnit sig i terrängen.

Så har vi då att invänta vargjaktens eftermäle 2011. Vi har under den senare tid som vargfrågan debatterats i landet, och även internationellt, kunnat se hur medieutrymmet successivt kommit att bli mycket omfattande, både i dagspress, radio och tv.

Det tyder högst sannolikt på att debatten inte nått sin kulmen i och med årets vargjakt utan snarare bara befinner sig i sin linda. Det är kanske från och med nu som vargdebatten börjar få sin verkliga volym.

Sannolikt, vad det lider, behandlas frågan om den inte aningslösa illegala jakten mer ingående och fler ifrågasätter starkt licensjakt på utrotningshotade djur.

Garibaldi, Ransta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons