Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla ska få välja

Annons

Hur ska vi kunna förbättra kvalitén i vården, skolan och omsorgeni Heby kommun? Är nyckeln till framgång monopol och mer makt till politiker och tjänstemän eller ska vi låta människor själva välja vem som ska utföra till exempel hemtjänst?

För oss i alliansen är svaret enkelt. Nyckeln till kvalitetsförbättringar ligger i att göra välfärden mer lyhörd för människors önskemål genom ökad mångfald och valfrihet.

I nästan alla sammanhang har vi möjlighet att välja, men välfärden är något som på många sätt inte kan jämföras med andra saker som köps och säljs. Vi anser att välfärden ska finansieras solidariskt med skattemedel så att kvalitén inte styrs av plånbokens tjocklek.

Viktigt är däremot att det finns flera olika utförare som konkurrerar med varandra om vem som har bäst kvalitet. Den som behöver äldrevård ska ha möjlighet att välja och välja bort den som hon eller han är missnöjd med.

Valfrihetsreformerna har också

visat sig vara utvecklande för den kommunala verksamheten. Dels måste kommunen förbättra sin egen service och dels måste kommunen värna om den egna personalen på ett helt annat sätt när det finns andra arbetsgivare.

Lagen om valfrihet gör det möjligt att släppa in andra utförare av välfärdstjänster än kommun och landsting. I flera kommuner har man infört olika valfrihetsreformer med namn som Kundval och Fritt Val. Till våren har vi möjlighet att erbjuda människor som bor i Heby kommun samma valfrihet som är självklart i en stor del av landet.

Även om socialdemokrater

och vänsterpartister på olika nivåer har röstat emot valfrihetsreformer måste vi ge lokala Socialdemokraterna och den före detta vänsterpartisten Leif Nilsson en eloge för att man stött reformen i Heby.

Åtminstone när det gäller valfrihet inom hemtjänsten. Däremot vill man inte se någon valfrihet inom hemsjukvården. Tyvärr finns det ännu valfrihetsmotståndarna i Heby och valet kommer att avgöra framtiden för den förnyelse som just inletts.

Vi vill i stället ge alla, oavsett ekonomiska förutsättningar, möjlighet att styra över sin vardag. Det är så vi sätter kvaliteten i första rummet.

Om vi får förtroendet i höstens val fortsätter vi förnyelsen av välfärden i Heby kommun. Att låta människor välja tror vi är det bästa sättet att göra den offentliga servicen mer lyhörd och bättre möter människors behov och önskemål.

Marie Wilén (C)

Sören Johansson (KD)

David Olsson (M)

Alliansen i Heby kommun

Tomas Bergström (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons