Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alltför få gör jobbet

Annons

När det engelska kolonialministeriet hade som flest kolonier att administrera hade man cirka 160 anställda, men när det lades ned på 70-talet då det inte fanns några kolonier av rang kvar, hade man 1 600 anställda.

Byråkrater har en enorm förmåga att föröka sig själva genom att tala om hur enormt mycket de har att göra. Det kanske är därför det finns 2 800 administratörer som handhar järnvägsfrågor, men det bara finns 1 400 snöröjare som kan göra så att tågen kan gå när det snöar.

Jag skrev en kritisk insändare (11/12) om bland annat SJ:s X-2000 tåg som ofta krånglar. Vad händer? Några dagar senare skulle jag åka tåg från Sala till Göteborg. Jag kom till Töreboda, där tvärdog tåget.

Tack och lov inne på stationsområdet så vi behövde bara gå av och byta perrong.

Däremot måste jag ge tågpersonalen ett bra betyg för man gav bra information och lyckades få stopp på ett annat tåg så jag kom fram någorlunda i tid.

Det här bevisar väl bara att vi måste vända trenden. Vi måste få arbetskraft som sköter det rullande materialet och som inte bara skriver rapporter och statistik.

Man kanske skulle halvera

antalet generaldirektörer, avdelningsdirektörer, byråchefer. Okej det låter enkelt och populistiskt, men vi har ”inte råd att” hör man ofta eller också ”vi har inte resurser”, men vi har råd med en massa icke produktiv personal.

Hur många undersköterskor får man för en landstingsdirektör, hur många lokreparatörer för en SJ-chefslön?

Nej, politiker, gör en konsekvensbeskrivning av hur det skulle gå om vi hade 2 800 snöröjare på spåren och bara 1 400 tågbyråkrater.

Centerpartisten Christer Eriksson, Sala, sade för några år sedan att man skulle ställa ut alla skrivbord på torget i Sala och sedan ta in dem som man saknade. Ingen dum idé när det gäller hela Sverige, men vi kan vänta tills i vår så det blir lite varmare.

Vi måste få arbetskraft där det behövs och inte i olika kontorsbyggnader.

Erik Thorsell, Kumla kyrkby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons