Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre för patienter

Annons

Lennart Nordström (28/3) är kritisk till att landstinget slutar ta emot kontantbetalning av vårdavgifter.

Jag vill börja med att tillrättalägga: Landstinget kommer inte att ta ut någon avgift för den som väljer att betala sin vårdavgift via inbetalningskort.

Innan vi beslutade om förändringen genomfördes ett försök med kontantlös betalning vid Skultuna familjeläkarmottagning.

Medarbetarna där upplevde att det blivit tryggare och enklare att arbeta i receptionen. De få klagomålen kom framför allt från patienter i åldern 40-50 år.

En del patienter uppfattade att man endast kunde betala med betalkort, men naturligtvis gäller även betalning mot faktura. Erfarenheten från andra landsting är överlag positiv.

Nordström påpekar helt riktigt att bankerna tar betalt för tjänsten att skicka in sina räkningar eller betala på ett bankkontor. Det gäller inte bara vårdavgifter, utan även hyra, el, försäkringar, tv-avgift och alla andra räkningar.

Vi går mot ett samhälle med allt mindre hantering av kontanter. I dag diskuteras även kontantlösa bankkontor.

Hela samhällsutvecklingen leder till att vi måste hitta system för hur vi ställer om från kontant betalning till andra betalningssätt utan att drabbas av onödiga avgifter.

För att underlätta för patienterna erbjuder landstinget Västmanland, förutom betalkort och faktura, även möjlighet att betala via autogiro. Dessutom får patienten en stämpel i högkostnadskortet direkt vid besöket även om avgiften faktureras. Patienten har därefter 30 dagar på sig att betala räkningen.

Landstingsråd, Västmanland

Kenneth Östberg (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons