Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortvalda Sala

Annons

På infarterna till Sala möts vi av skyltar som välkomnar resande till Silverstaden, på samma skylt kan vi också läsa vad som är på gång där. Vecka efter vecka och månad efter månad möts vi av samma lockande program: ”Shopping och nöje” samt ”Äventyret Sala Silvergruva”.

Det är det hela. Vi som bor här vet var gruvan ligger, men var shopping och speciellt nöje håller till är inte lika självklart. Det är inte så lätt att marknadsföra svenska småstäder.

På Åmåls skyltar kunde man en gång läsa ”Alltid något, sa Fan när han såg Åmål”, hederligt och rättframt. Efter påtryckningar från vänner av ordning ändrades det till ”Alltid något mera – Åmål.” i sin menlöshet helt i klass med Shopping och Nöje.

Men för oss som bor i Sala finns det allvarligare frågor att begrunda. Vad händer med skolorna i stan? Hur kommer det sig att våra högstadieelevers studieresultat placerar sig på femte plats från botten räknat bland alla Sveriges kommuner.

Eller, varför väljer omkring hälften av alla nior i Sala att studera vidare vid gymnasier i andra städer? Varför monterar man ner gymnasieskolan steg för steg och gör den allt mindre attraktiv?

Om jag är rätt underrättad plockar man från och med nästa år bort ämnena bild, musik och slöjd på Kungsängsgymnasiet.

Hur kunde skolpolitiker i Sala låta underskottet i Kungsängsskolans budget växa i flera år utan att dra i bromsen? Varför gjordes inga satsningar på att göra skolan attraktiv medan tid var?

Efter att arbetat som lärare i den här kommunen i drygt 30 år, vet jag med säkerhet att eleverna härifrån trakten inte är dummare än riksgenomsnittet. De kan rimligen prestera resultat på en helt annan nivå än vad Skolverkets undersökning visar.

29 av de drygt 30 åren undervisade jag på Kungsängsskolan.

I åtminstone 25 av de åren fungerade den skolan alldeles utmärkt och flertalet av kommunens nior avslutade sin skolgång där.

Det går inte att skylla pågående nedmontering av gymnasiet på krympande årskullar under några år framöver. Om inte 50 procent av dagens elever valde att studera på annan ort skulle inte Kungsängsgymnasiet ha några problem.

Ansvariga för den här beskrivna utvecklingen måste sökas i nuvarande kommunstyre och framför allt bland de beslut och i den brist på beslut kommunens skolpolitiker fattat eller inte fattat.

I brist på långsiktig planering har man hoppat från sten till sten, från omorganisation till

omorganisation och alltid låtit budgetbalans ha företräde framför pedagogiska satsningar.

När man ska marknadsföra den här kommunen som en attraktiv plats att bo på, bör man i framtiden exkludera människor i fertila åldrar med tanke på tillståndet i skolan. Bygg en rollatorramp runt torget i stället och satsa på gubbar och gummor.

Sala – tre apotek och tre glasögonaffärer vid torget.

Ganska gammal, Sala

Olle Nessle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons