Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kör som de vill

Annons

Jag är ingen världsmästare i trafiken, men man måste försöka få till så lite tillbud i trafiken som möjligt och se lite framåt.

Tyvärr har det vuxit fram en mentalitet bland många yrkesförare att störst går först även i rondeller, även om skylten ”lämna företräde” ger en helt annan information.

Det finns även andra ställen där ”lämna företräde” gäller,

men som sällan respekteras och även stoppskyltar struntar allt fler i.

Ställ er i korsningen Väsbygatan-Långgatan vid Silvervallen eller Norbergsvägens utfart på Västeråsvägen. Många körkort skulle få vingar där.

Tyvärr har även en del bussbolag också lagt sig till med egna trafikregler och då speciellt några chaufförer på Sala-Uppsala-linjen, som verkar ha mycket bråttom.

För en tid sedan såg jag en sak som gjorde mig ganska ledsen. Vid Kungsgatans utfart på Väsbygatan kommer en buss och kör rätt ut på gatan, men från brandstationshållet kommer en ambulans i full utryckning som får bromsa in hårt för att inte köra in i bussen.

Ambulansen kom till slut förbi, men bara tack vare de mötande som körde åt sidan. En sådan stor buss är inte lättmanövrerad ens med båda händerna på ratten.

Om man har en skruttig bil kan man ju ta och träna högerregeln på Hyttgatans utfart på Kungsgatan. Fronten på bilen

sitter ganska snart i nosen på en buss.

Ett fenomen som också har ökat är att ordet enkelriktat inte längre är lag utan bara är en rekommendation. Man kan möta allt från cyklister på fel sida till lagens väktare mot färdriktningen.

Det vore roligt att veta följande: Om jag kör Kungsgatan

söderut och krockar med en som kommer ut från Fredsgatan. Gäller högerregeln, eller?

Eric Thorsell, Kumla

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons