Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De sista inlåsta åren

Annons

Vad är det som händer i vårt land, när vi låser in gamla dementa människor på våra äldreboenden och lämnar dem utan tillsyn?

Har vi blivit så egoistiska och självcentrerade att vi bara ser till att vi själva har det bra och sedan bryr vi oss inte om våra medmänniskor?

Kan det vara så att alla som i valtider tyckte det var viktigare med några kronor i jobbskatteavdrag än att satsa på välfärden, inte har vare sig äldre föräldrar eller far- och morföräldrar?

Äldrevården kostar pengar, närmare 40 miljarder kronor/år och dessa pengar kommer från skattebetalarna.

Om man nu sänker skatterna med 100 miljarder så är det klart att det saknas pengar och var ska man ta dessa, antingen genom avgifter eller att dra in på verksamheten, alltså minskad personal.

Ett annat sätt som alltfler kommuner tillämpar är att privatisera våra äldreboenden. Då man vet att 80 procent av kostnaderna på ett äldreboende är löner måste företagen minska personalstyrkan annars tjänar de inga pengar.

Pengar tjänar ju de stora vårdföretagen 100-tals miljoner kronor varje år, och det är ju inte vilka pengar som helst utan varje krona kommer från oss skattebetalare.

Man kan också resonera som

det centerpartistiska kommunalrådet på Öland när hon blev tillfrågad om varför maten för de gamla på kommunens äldreboenden var så dyr så att de inte fick några pengar över till något annat än hyra och mat:

”Det är ju lika bra att vi tar pengarna de går de ju ändå bara till arvingarna”. Jag hoppas att Centerpartiet byter ut henne!

Det handlar om gamla människor som arbetat i hela sitt liv och byggt upp den välfärd vi har i dag. Jag tycker det är skamligt att de ska behandlas på det här sättet de sista åren av sitt liv. Har vi glömt orden, solidaritet och rättvisa?

ordförande, PRO Uppsala län, Tärnsjö

Carl-Eric Thörngren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons