Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demenssjuk får vägra

Annons

”Förtvivlad dotter, Sala” (11/3) beskriver hur hennes mor hittades på golvet i sin lägenhet av hemtjänsten. Hon uppger att hemtjänsten, i stället för att kalla på ambulans, ska ha givit mamman lite mat, stoppat om henne i sängen och därefter lämnat henne ensam.

Skribenten sätter fokus på en mycket angelägen och viktig fråga – den enskildes rätt att bestämma själv även om hemtjänstens och vårdgivarens bedömning är en annan.

Socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen bygger på frivillighet, vilket innebär att man inte kan vidta åtgärder mot den enskildes vilja. Om en person inte vill åka in till sjukhus kan således inte personalen tvinga henne/honom till en sådan åtgärd.

Hemtjänstens uppdrag i Västmanland är att ge omvårdnad och service, inte att göra medicinska bedömningar. Utifrån detta kontaktade hemtjänsten i detta fall distriktssköterskan inom primärvården, som är ansvarig vårdgivare för personer som bor hemma, för en bedömning av situationen.

Distriktssköterskan ansåg att mamman skulle åka till sjukhus. Hon talade med mamman om detta i telefon, men mamman

ville inte åka någonstans, hon

ville vila.

Distriktssköterskan ringde då upp dottern för att få hjälp att motivera mamman att åka till sjukhus. Därefter kontaktade distriktssköterskan hemtjänsten och uppgav att dottern skulle komma.

Vi har full förståelse för skribentens frustration. Ur hennes

synvinkel borde det ha varit självklart att hemtjänsten skulle ha tillkallat en ambulans, oavsett vad mamman ansåg om detta.

Men som tidigare nämnts, om personen i fråga inte vill det så har hemtjänsten inga befogenheter att tvinga någon till detta.

Detsamma gäller för ambulanspersonal som inte heller kan tvinga någon att följa med i ambulansen.

Självfallet försöker personalen att motivera den enskilde till att acceptera det som hemtjänsten/vårdgivaren bedömer vara lämpligt, men om det inte går kan anhöriga vara till stor hjälp.

Förvaltningschef, vård- och omsorgsförvaltningen, Sala kommun

Karin Bodlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons