Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dold fattigdom

Annons

Det är både intressant och anmärkningsvärt att hela Sala kommunfullmäktige har lyckats fatta ett beslut om tiggeriförbud som är olagligt och inte förenligt med ordningslagen, vilket länsstyrelsen i Västmanland slagit fast.

Tydligen fanns det inte en enda politiker närvarande i Salafullmäktige som hade några djupare kunskaper i ämnet när beslutet togs.

Jag tror inte alls på Per-Olov Rapps (S) bortförklaring om att man vill komma åt den brottslighet som kan ligga bakom tiggeri, alltså när det sker på uppdrag åt organiserade ligor.

Däremot tror jag att den verkliga anledningen kan vara att de etablerade politiska partierna tycker att tiggeriet solkar ner den fina fasaden i det påstådda välfärds-Sverige och att man gärna vill dölja hur fattigdomen har ökat som en direkt följd av den nyliberala och arbetarfientliga EU-politiken sedan 1990-talet.

Värt lite djupare eftertanke är hur långt politiken har sjunkit i det här landet och i stället

vara tacksam för att de tiggande nöjer sig med att leva under så förödmjukande former som de gör, när de skulle kunna få det betydligt bättre om de gav sig in på den kriminella banan och kvalificerade sig för fängelsestraff, där varje plats kostar skattebetalarna runt 60 000 kronor i månaden.

I dagens hårda och omänskliga samhällsklimat kan ett fängelsestraff vara rena himmelriket för många, för trots ofriheten i att inte kunna röra sig fritt så har den intagne ändå rätt till mat för dagen, tak över huvudet och slipper riskera att frysa ihjäl på vintern som uteliggarna och de kan till och med ställa vissa krav på sin boendemiljö.

Krister Lilja, Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons