Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En valp för 800 000

Annons

800 000 kronor per vargvalp är kostnaden vi skattebetalare får stå för om inplanteringen för att öka den genetiska skillnaden på vår vargstam genomförs.

Detta enligt länsstyrelsernas beräkningar, men med tanke på hur rätt dessa uträkningar brukar vara kan vi väl nästan förvänta oss det dubbla då valparna enligt uppgift ska följas dygnet runt under uppväxten av forskare och länsstyrelser. Vargpolitiken börjar spåra ur fullständigt och detta med ett djur ingen egentligen vill ha runt sig. Naturlig invandring är inget alternativ.

Hans Boström, som var ansvarig veterinär vid vargmärkningarna 2010, slog i ett yttrande till Naturvårdsverket förra veckan fast att den enda acceptabla vägen att förbättra vargstammen är att under kontrollerade former plantera in vargvalpar.

Naturligt invandrade vargar bör i stället avlivas direkt, eftersom de kan bära med sig både

rabies och dvärgbandmask. Med uppfödning och utsättning av vargvalpar kan man däremot garantera att de nya djuren är smittfria.

”Vi vet att en viss andel av de invandrade vargarna är bärare av bandmasken Echinococcus Granulosus. Att i ett sådant läge låta vargar vandra in spontant till Sverige kan ju liknas vid rysk roulette med svensk folkhälsa”, skriver han och efterlyser en vargfri zon i norra Sverige.

Med tanke på det uttalandet är det väl bara att instämma när ”Rätt ska vara rätt” (8/11) undrar vad Pierre Ahlgren på länsstyrelsen egentligen sysslar med när han ständigt förnekar samma sak.

Ett tusental människor i Europa smittas varje år av dvärgbandmask och därmed blåsmasksjukan, varav ett tiotal svenskar smittas utomlands. Ingenstans i denna värld finns en vargstam och klövdjur på samma ställe där inte dvärgbandmasken också

förekommer, detta är fakta.

Fakta är också att staten i år märkte 50 000 000 kronor för att utrota mårdhunden just för att dvärgbandmasken inte ska kunna komma in i Sverige.

Tala om att sila mygg och svälja kameler!

Hundägare och jägare, Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons