Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler får läkartid

Annons

Den borgerliga oppositionen i landstinget använder sig i veckan av skrämselpropaganda för att vinna politiska poäng i frågan om primärvårdsjour i Sala.

Vi efterlyser i stället debatt på en högre nivå med respekt för dem som genom tidningar och annan media ska försöka följa de politiska diskussionerna.

Att det råder osäkerhet kring hur en ny organisering av primärvårdsjourerna i länet kommer att påverka Sala är naturligt. Att detta debatteras är välkommet.

Men politikerna i den borgerliga oppositionen i landstinget är lika välinformerade och medvetna som vi i majoriteten om den problematik som finns med den nuvarande jourverksamheten i länet och hur det påverkar Salaborna.

Primärvårdsjouren i Sala besöks av ett fåtal patienter per dygn. Under 2010 besöktes primärvårdsjouren i genomsnitt av en patient per vardagskväll och sex patienter per helgdag. Samtidigt innebär jouråtagandet att färre läkare finns på vårdcentralerna på dagtid.

Vi i den rödgröna landstingsmajoriteten vill ta ett ansvar för hälso- och sjukvården i Västmanland. I det ansvaret ingår både att säkerställa att alla länets invånare har god tillgång till hälso- och sjukvården när flest uppsöker den och att tillgång till vård på jourtid är god.

I det beslut som nu fattats hänvisas Salabor som under jourtid behöver uppsöka sjukvården till Västerås eller Avesta beroende på var i kommunen de bor.

Det innebär i sin tur att tillgängligheten till vårdcentralerna blir bättre på dagtid och jourbesök kan i högre grad undvikas. Äldre och multisjuka får även möjlighet till hembesök av en nyinrättad mobil familjeläkare.

Den rödgröna landstingsmajoriteten har diskuterat frågan om primärvårdsjourerna ingående.

När primärvårdsjouren för boende i Sala koncentreras till Västerås och Avesta vill vi förbättra tillgängligheten för Salaborna genom att:

n Ha vårdcentralerna i Sala öppna två kvällar i veckan till klockan 19.00 för möjlighet till tidsbokade besök.

n Landstingsdirektören har fått i uppdrag att teckna ett avtal med landstinget i Dalarna för jourbesök i Avesta för boende i Sala.

n En nyinrättad mobil familjeläkare startar under 2011 för att besöka äldre och multisjuka i hemmet.

n Tillsammans med Salaborna följa utvecklingen noggrant och genomföra en utvärdering av jourverksamheten efter sex och elva månader.

Landstingsråd med ansvar för primärvården

Malin Bergvall (S), Landstingsfullmäktigeledamot, Sala

Tommy Johansson (S), Landstingsfullmäktigeledamot, Sala

Lotta Johansson Arnqvist (V), Landstingsfullmäktigeledamot, Sala

Peter Kraft (MP), Landstingsfullmäktigeersättare Sala

Kenneth Östberg (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons