Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler får läkartid

Annons

På landstingsstyrelsens sammanträde (15/12) diskuterades hur familjeläkarjourerna i länet ska organiseras.

Mycket tid ägnades åt situationen i Sala. Bakgrunden är att

familjeläkarjouren i Sala besöks av endast ett fåtal patienter per dygn. Samtidigt kräver jouråtagandet mycket av medarbetarna på de två familjeläkarmottagningar som delar på jourverksamheten.

Som ansvarigt landstingsråd i den rödgröna landstingsledningen vill jag förklara utgångspunkterna i förslaget och hur frågan hanteras. Utredningen om familjeläkarjourerna kommer av en motion som lagts av Sjukvårdspartiet Västmanland 2008.

Förslaget innebär bland annat ett joursystem med utbudspunkter i Västerås, Köping och Avesta

införs. Landstingsstyrelsen beslutade enhälligt att återremittera ärendet för ytterligare utredning.

För landstinget är det en utmaning att läkarna i Sala har ett så stort och tungt jouråtagande. Det innebär att läkarna får mindre tid för patienterna under den tid de behövs bäst, det vill säga under dagtid när Salaborna uppsöker vårdcentralerna allra mest.

Om familjeläkarjouren för boende i Sala koncentreras till Västerås och Avesta skulle det betyda att det blir lättare att få träffa en läkare i Sala på dagtid. Undersökningar från andra landsting visar att när tillgängligheten till sjukvården ökar på dagtid så minskar antalet jourbesök.

Om familjeläkarjouren för boende i Sala koncentreras till Västerås och Avesta vill den nytillträdda rödgröna landstingsledningen arbeta för att öka tillgängligheten till hälso- och sjukvården i Sala genom att:

n Ha familjeläkarmottagningarna i Sala öppna ytterligare en kväll i veckan för att kunna ta emot patienter som har svårt att komma dit dagtid.

n Se till att boende i Möklinta och Rosshyttan kan besöka familjeläkarjouren i Avesta. Så är det redan ordnat för boende i

Fagerstaområdet.

n En nyinrättad mobil familjeläkare startar under 2011 för att besöka äldre och multisjuka i hemmet, för att undvika besök på vårdcentralen för den som har svårt att ta sig dit.

n Tillsammans med Salaborna

följa utvecklingen noggrant och genomföra en utvärdering av jourverksamheten efter ett år.

Landstingsråd med ansvar för primärvården i Västmanland

Kenneth Östberg (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons