Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Före detta trygghet

Annons

Roger Haddad (FP) (29/4) och hans allianskompisar med Moderaterna i spetsen monterar ner våra socialförsäkringar bit för bit. Och det gör det genom nogsam strategi.

Sjukdom och skador försvinner inte genom att det införs tidsgränser. Sjukdomar och skador försvinner inte för att man gör dessa människor fattigare.

Förra året utförsäkrades 42 000 svenskar ur vår gemensamt finansierade sjukförsäkring. Dessa människor skickades till Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion.

Ersättningen som man får då heter aktivitetsstöd och den är baserad på A-kassa. Men långt ifrån alla hade rätt till A-kasseersättning. De fick då en ersättning på 223 kronor per ersättningsdag. Många tvingades söka socialbidrag för sin överlevnad.

En färsk undersökning från Sveriges Kommuner och Landsting visar att var femte som söker försörjningsstöd via sin kommun är utförsäkrad från vårt gemensamma före detta trygghetssystem, sjukförsäkringen.

Man skulle kunna tro att socialförsäkringen går minus i Sverige, och att vi därför tvingas försämra. Men så är inte fallet, den genererar miljarder i överskott. Vad går då dessa pengar till? De går bland annat till att införa jobbskatteavdrag efter jobbskatteavdrag för oss som är friska och har ett arbete.

Sjuka, arbetslösa och pensionärer ställs utanför detta förstås. ”Det ska ju löna sig att arbeta”. Jag vill kalla detta ”Blodspengar”. Pengar tas från dem som har det sämst och ges till oss som har ett arbete och kan arbeta. Vi håller tyst och är glada att vi får mer i plånboken.

Visst som löntagare är jag glad över varje krona extra, men inte på bekostnad av grupper som redan har det svårt. Denna samhällssyn ställer inte jag upp på.

Riv upp försämringarna i sjukförsäkringen, gör om, gör bättre! Vi i Sverige är värda en human sjukförsäkring utan stupstockar!

Mats Nyberg, Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons