Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge pensionärerna medborgarlön

Annons

På ledarplats den 1 december tar Sakine Madon upp ett viktigt ämne, nämligen att Sverige har hundratusentals pensionärer som lever under mycket fattiga omständigheter. De saknar dessutom ofta kunskap om vilka bidrag de kan söka. Myndigheternas förslag är att alla vars pension är mindre än 14 000 i månaden ska höra av sig. Ledarskribenten tycker det måste kompletteras med ytterligare skattesänkningar.

Men alla de bidrag som existerar har också lett till en byråkrati och ett behov av en kontrollapparat som kostar pengar. När dessutom myndigheterna ber att berörda fattigpensionärer ”ska höra av sig” känns det som om man famlar i blindo efter lösningar för att slippa ändra vårt bristfälliga pensionssystem. Varför då inte ta ut svängarna i stället och byta ut bidrag och garantipension mot en skattefri medborgarlön för alla som pensioneras. Behovet av en reglerande och kontrollerande byråkrati skulle då till stora delar kunna avskaffas. De berörda skulle inte behöva ”höra av sig” för att bli upplysta om vad de kan söka för stöd, om medborgarlönen var rätt avpassad. En sådan ”seniormedborgarlön” skulle betalas ut oavsett hur alla pensionärers andra inkomster och skatter ser ut.

Finansieringen sker delvis genom att bidrag och garantipension upphör och man drar ned på byråkratin. Överskjutande underskott kan lämpligen täckas av progressiv beskattning på t ex stora fritidsbåtar, dyra lyxbilar och privata bostadsfastigheter med mycket höga taxeringsvärden. Det fåtal välbeställda pensionärer som också får del av en medborgarlön skulle via beskattningsförslaget bli av med samma belopp eller mera om det utformas på rätt sätt.

Martti Kirotar, M

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons