Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte löntagarfonderna

Annons

Socialdemokratin behöver förnya sig för att attrahera väljare, men historien kan man aldrig bli av med.

4 oktober är inte bara kanelbullens dag utan en dag att minnas för oss som tror på att fri företagsamhet är mycket bättre för Sverige än socialism och facklig makt.

4 oktober var den dag för 27 år sedan som den väldiga demonstrationen mot införandet av löntagarfonder ägde rum.

Om jag fick bestämma borde 4 oktober vara företagarnas dag och löntagarna borde arbeta utan lön den dagen för att utjämna 1 maj som är arbetsfri men med lön för de flesta.

På 70-talet lades en utredning fram som var beställd av LO-kongressen. Alla företag med mer än 50 anställda skulle successivt föras över i facklig kontroll. Nästa LO-kongress skärpte förslaget att gälla alla företag oavsett storlek.

Förslagen känns som hämtade ur en satir om DDR-Sverige.

En borgerlig valseger 1976 och ett massivt motstånd från näringslivet bromsade upp införandet av socialism, och det fondsystem som LO hade tänkt sig blev politiskt omöjligt att införa, även för Olof Palme. Socialdemokratin fattade 1983 ändå beslut om att införa löntagarfonder men i en ”lightversion”.

Sedan löntagarfondsstridens dagar har Sverige liberaliserats och blivet ett bättre och friare land att leva i. Det är inte socialdemokraternas förtjänst. S tycker fortfarande att det är slöseri att sänka inkomstskatten för vanliga medborgare. Och kom ihåg att en gång skulle privata dagis leda till social katastrof, friskolor var tabu och generösare öppettider i butikerna var fel.

Alla förslag om ökad frihet för oss medborgare drivs fram av borgerligheten och införs av borgerliga regeringar. S-politikerna fortsätter att argumentera emot för att blidka vänstern och facket, men förstår innerst inne att förmögenhetsskatten, jobbskatteavdraget, privata dagis och skolor och privat sjukvård har kommit för att stanna därför att människorna vill ha det.

Människan vill i grunden vara fri att bestämma själv. Höga skatter och facklig makt begränsar friheten och hämmar tillväxt och välfärd. Väljarna har gjort sitt val och gett alliansen nytt förtroende.

Om fonderna införts enligt LO-modell 1976 skulle LO-basen Wanja Lundby-Wedin idag vara näringslivets tyngsta aktör.

Då kanske det inte funnits några privata bagerier att köpa sin kanelbulle hos. Då hade LO bestämt hur kanelbullen skulle se ut, hur mycket den skulle kosta och var den skulle köpas. Öppettiderna hade naturligtvis varit begränsade.

4 oktober är definitivt värd att uppmärksammas. Inte bara för kanelbullen utan för att det finns en historia att berätta, om det som var, det som blev och hur det kan bli.

Sala

Egen företagare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons