Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvan misslyckas

Annons

Sala kommun förskräcker som

företagare.

Sala Silvergruva AB – 25 miljoner skattekronor har förbrukats sedan 2006 och bolaget fortsätter att blöda. Hittills i år har kommunen skjutit till ytterligare 2,5 miljoner kronor – och mer behövs.

Att Sala stad grundades 1624 berodde uteslutande på silvergruvan och att av silvret kunde man tillverka klingade mynt. Självklart har kommunen tillsammans med staten ett ansvar att visa kommande generationer det fantastiska historiska kulturarv som gruvan representerar.

Efter ett mångårigt arbete av insamlingsstiftelsen ”Riksens Clenodium” kunde den nya 155 meter djupa och magnifika besöksgruvan Ulrika Eleonora öppnas i början av 2006.

För att driva besöksverksamheten vid gruvan bildade kommunen Sala Silvergruva AB. I fullständig politisk enighet beslutades därför att bolaget skulle få sammanlagt 12,8 miljoner kronor i driftsbidrag för åren 2005-2009.

Som motprestation lovade bolaget att år 2010 skulle verksamheten vara lönsam. Man var överens om att ingen politiker skulle vara delaktig i den operativa driften utan privat bolagskompetens skulle vara riktmärket för styrelse och vd.

Styrelsen beräknade att omsättningen skulle öka med 40-50 procent per år under perioden för att 2009 kanske hamna på 15-16 miljoner.

I dag 2010 vet vi hur det gick. Redan 2007 började det knaka – 2 miljoner i förlust 2008 följdes av 3 miljoner i förlust 2009. För att undvika konkurs måste Sala kommun skjuta till ännu mer pengar. ”Äventyret Sala Silvergruva” blev en jätteflopp.

2005-2009 har Salas skattebetalare pungat ut med 15,3 miljoner i driftsbidrag till bolaget. Men det räcker inte – under år 2007 investerade bolaget totalt 9,7 miljoner fördelat på hotell 5,5 miljoner, höghöjdsbana 1,2 miljoner, konsertsal 1,7 miljoner, infrastruktur och p-platser 1,3 miljoner.

Av summan 9,7 miljoner bidrog EU med 4,2 resten var svenska skattebidrag. Totala skattefinansierade insatser är alltså makalösa 25 miljoner.

I dag befinner bolaget sig dessutom i ett prekärt ekonomisk läge. Trots alla bidrag har bolaget vid ingången till 2010 en kvarnsten i form av en balanserad förlust på 3,8 miljoner runt halsen. För att lösa detta likviditetsproblem har man tagit upp en checkräkningskredit med kommunal borgen.

Var tog alla de 13 hantverkarna vägen som 2005 fanns på området? Alla utom en har varit tvungna att lämna området på grund av problem med lönsamheten. De har ju inte fått några kommunala bidrag!

Trots att kommunen borde inse att gruvsatsningen leder helt fel och kostar massor gör man ingenting utan fortsätter att betala

ut jättebidrag till ett vacklande företag.

Salas Bästa frågar nu väljarna: Vill ni ha det så här?”

Gunnar Forsgren, Bror-Erik Andersson

Brigitte Neubert-Jarvis, Daniel Ahlin

Salas Bästa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons